Sposób opodatkowania podatkiem VAT sprzedaży posiłku, kwalifikowanego jako świadczenie usług lub dostawa towarów. Określenie podstawy opodatkowania. Obowiązek udokumentowania sprzedaży fakturą na rzecz pracodawcy i obowiązek ewidencjonowania sprzedaży na rzecz pracownika na kasie rejestrującej.
Czy wydanie półproduktów z magazynu jednostki wojskowej na stołówkę wojskową w tej samej jednostce wojskowej, należy traktować jako sprzedaż i stanowi to podstawę do opodatkowania podatkiem od towarów i usług.
W zakresie planowanej działalności realizowanej przez Powiat poprzez (…), nie ma/nie będzie miało zastosowania wyłączenie na podstawie art. 15 ust. 6 ustawy. Tym samym wykonywane czynności związane ze świadczeniami hotelowymi i gastronomicznymi stanowią/będą stanowiły działalność gospodarczą, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy i są/będą opodatkowane podatkiem VAT. Tym samym – w świetle art. 86 ust
Brak opodatkowania czynności polegających na wydawaniu duplikatów legitymacji i świadectw szkolnych, opłat pobieranych za pobyt dzieci w przedszkolu i ich wyżywienie oraz sprzedaży posiłków dla uczniów w szkołach, a także brak uznania z tytułu ww. czynności Gminy za podatnika.
niepodleganie opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług świadczeń, za które pobierane są przez jednostki oświatowe opłaty dotyczące posiłków dla uczniów, wnoszone przez rodziców uczniów; niepodleganie opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług świadczeń, za które pobierane są przez jednostki oświatowe opłaty dotyczące posiłków dla uczniów, regulowane przez GOPS; niepodleganie opodatkowaniu podatkiem
Interpretacja przepisów prawa podatkowego, dotycząca podatku od towarów i usług w zakresie braku opodatkowania czynności polegających na wydawaniu duplikatów legitymacji i świadectw szkolnych, opłat pobieranych za pobyt dzieci w przedszkolu i ich wyżywienie oraz sprzedaży posiłków dla uczniów w szkołach, a także braku uznania z tytułu ww. czynności Gminy za podatnika.
brak opodatkowania obniżoną stawką podatku VAT w wysokości 5% sprzedawanych gotowych posiłków
W zakresie określenia stawki podatku dla sprzedawanych produktów gastronomicznych.
Podatek od towarów i usług w zakresie uznania sprzedaży posiłków za dostawę towarów oraz stawki podatku dla tych czynności
Brak obowiązku prowadzenia ewidencji sprzedaży przy zastosowaniu kas rejestrujących.
Sprzedaż gotowych frytek, sałatek, sosów z przyczepy gastronomicznej.
Brak zwolnienia z obowiązku ewidencjonowania przy zastosowaniu kasy rejestrującej.
Brak zwolnienia z obowiązku ewidencjonowania przy zastosowaniu kasy rejestrującej.
Brak zwolnienia z obowiązku ewidencjonowania przy zastosowaniu kasy rejestrującej
Czy sprzedaż posiłków pracownikom pedagogicznym (wychowawcom w internacie i nauczycielom) jest zwolniona od podatku, a pracownikom niepedagogicznym nie?
Zasady opodatkowania czynności sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej na rzecz uczniów, pracowników pedagogicznych i niepedagogicznych, dla uczniów innej szkoły oraz dla Domu Samopomocy.
Zwolnienie z obowiązku prowadzenia ewidencji sprzedaży przy zastosowaniu kasy rejestrującej.
Możliwość rezygnacji z ewidencji obrotu i ewentualnych kwot podatku z tytułu czynności sprzedaży obiadów za pomocą kasy rejestrującej.
Czy sprzedaż obiadów uczniom i pracownikom szkoły (nauczyciele, pracownicy administracji i obsługi) oraz innym osobom związanym z działalnością statutową szkoły zwolniona jest od podatku od towarów i usług?
Czy wymieniona sprzedaż uczniom i pracownikom Szkoły (nauczyciele, pracownicy administracji i obsługi oraz inne osoby związane z działalnością statutową Szkoły), zwolniona jest od podatku od towarów i usług?
Czy w świetle przepisów prawa podatkowego usługi stołówkowe polegające na gotowaniu i wydawaniu posiłków w stołówce szkolnej uczniom i pracownikom szkoły podlegają opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług VAT, a jeśli tak to jaką stawką?
Jaką stawkę podatku VAT należy zastosować dla posiłków sprzedawanych pracownikom w stołówce?