Uznanie za napój lub syrop w rozumieniu art. 12b ust. 1 ustawy, wyrobu w postaci płynnej przeznaczonego do picia przez ludzi w celu zaspokajania pragnienia; - określanie wysokości opłaty od środków spożywczych na podstawie informacji umieszczonych na etykiecie produktu dotyczących zawartości substancji słodzących, kofeiny lub tauryny, a także informacji z tabeli wartości odżywczych, w której wskazana
Opodatkowanie wydatków poniesionych przez spółkę w związku z obowiązkiem pracodawcy zapewnienia posiłków profilaktycznych oraz napojów bezalkoholowych
Obowiązki płatnika w związku z przyznaniem uprawnionym pracownikom kart żywieniowych.
Obowiązek lub jego brak naliczenia i zapłaty opłaty od środków spożywczych w odniesieniu do: - wydawanych nieodpłatnie na rzecz partnerów handlowych Napojów słodzonych, które następnie przekazywane są nieodpłatnie klientom detalicznym w ramach akcji promocyjno-marketingowej, - wydawanych nieodpłatnie na rzecz agencji reklamowej Napojów słodzonych, które następnie przekazywane są nieodpłatnie konsumentom
Brak obowiązku uiszczania opłaty od środków spożywczych, w przypadku wprowadzenia na rynek krajowy Piwa bezalkoholowego zawierającego węglowodany, w tym cukry ze słodu.
Brak obowiązku uiszczania opłaty od środków spożywczych, w przypadku wprowadzenia na rynek krajowy piwa bezalkoholowego zawierającego cukry ze słodu, niedodane do produktu jako odrębny składnik.
Obowiązki płatnika w związku z przyznaniem uprawnionym pracownikom kart na posiłki profilaktyczne i napoje bezalkoholowe.
Obowiązki płatnika w związku z przyznaniem uprawnionym pracownikom kart na posiłki profilaktyczne i napoje bezalkoholowe.
VAT - w zakresie zastosowania stawki podatku VAT w wysokości 8% dla dostawy syropu na kaszel.
w zakresie uznania sprzedaży Napoju i Mleka z automatu za świadczenie usług opodatkowane stawką podatku VAT w wysokości 8%
Wielu pracodawców przekazuje swoim pracownikom nieodpłatnie różnego rodzaju świadczenia. Jest to najpopularniejszy z pozapłacowych elementów wynagradzania pracowników. W związku z tym pracodawcy mają liczne wątpliwości związane z prawidłowym rozliczaniem tego rodzaju świadczeń. Dotyczą one w szczególności konieczności rozpoznawania z tego tytułu przychodu po stronie pracownika, możliwości zaliczania
Podatek od towarów i usług w zakresie opodatkowania obciążenia kontrahenta kosztami związanymi z produkcją piwa w przypadku rezygnacji przez kontrahenta z jego zakupu.
Prawo do zastosowania obniżonej stawki podatku dla dostawy napojów owocowych, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi mniej niż 20% składu surowcowego.
Prawo do zastosowania stawki podatku VAT w wysokości 5% do sprzedaży naturalnej wody kokosowej z cząstkami kokosa.
1. Czy wydatki na organizacje konferencji wskazane w stanie faktycznym, zarówno ponoszone bezpośrednio przez Spółkę jak i te, w których Spółka partycypuje kiedy konferencję organizuje inny podmiot, stanowią dla Spółki w całości koszt uzyskania przychodów w podatku dochodowym od osób prawnych? (zaistniały stan faktyczny) 2. Czy wydatki na organizacje konferencji wskazane w stanie faktycznym, zarówno
1. Czy wydatki na usługi gastronomiczne, obejmujące posiłki w postaci śniadania, obiadu, kolacji wraz z napojami bezalkoholowymi, w postaci jak wskazana w opisie stanu faktycznego, poniesione przez Spółkę na spotkaniach biznesowych z obecnymi lub potencjalnymi kontrahentami Spółki stanowią koszty reprezentacji w rozumieniu art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych?2. Czy wydatki
stawka podatku VAT w odniesieniu do opisanego we wniosku towaru, tj. suplementu diety w płynie (), sprzedawanego pod nazwą handlową: M. (PKWiU 11.07.19.0)
W zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego z faktur VAT dokumentujących zakup towarów zużywanych przez pracowników.
W zakresie: 1. Prawa do odliczenia podatku naliczonego z faktur dokumentujących nabycie artykułów spożywczych, 2. Konieczności opodatkowania na podstawie art. 7 ust. 2 ustawy o podatku od towarów i usług zużywanych w czasie pracy przez pracowników napojów, 3. Konieczności opodatkowania na podstawie art. 7 ust. 2 ustawy o podatku od towarów i usług poczęstunku spożywanego przez kontrahentów w siedzibie
Kiedy napój zawierający tłuszcz mlekowy (np. napój na bazie kawy, mleka i śmietany) należy opodatkować stawką 22% VAT, a kiedy stawką 7%?
Czy wydatki poniesione przez Spółkę na rzecz kontrahentów dotyczących konsumpcji i noclegów są przez Nią prawidłowo klasyfikowane?
Czy wydatki z tytułu zakupu herbaty, kawy, napoi bezalkoholowych oraz słodyczy (przypadek 3) stanowią koszty uzyskania przychodów dla Spółki?