Od 1 stycznia 2024 r. część sprzedawców ma obowiązek pobierać opłaty za produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych. W opracowaniu omawiamy ten obowiązek oraz podatkowe skutki pobierania takich opłat wraz z ich ewidencją księgową. W opracowaniu uwzględniono stanowisko MF z 28 marca 2024 r. W pierwszej wersji raportu Mk redakcja i autor przedstawiali inne stanowisko w przedmiocie przychodów i
Nieuznania otrzymanego dofinansowania na pokrycie kosztów Projektu za wynagrodzenie podlegające opodatkowaniu oraz prawa do odliczenia podatku VAT naliczonego od nabycia towarów i usług związanych z realizacją projektu.
Brak prawa do obniżenia kwoty podatku należnego o kwoty podatku naliczonego w związku z realizacją projektu oferującego mieszkańcom (...) i okolic możliwości zaopatrywania się w wysokiej jakości żywność bezpośrednio od producentów z regionu.
Prawo do zastosowania 5% stawki podatku od towarów i usług dla sprzedaży lodów produkowanych metodą tradycyjną, lodów z automatu, deserów lodowych (PKWiU 10.52.10.0) oraz napojów takich jak koktajl mleczny shake (PKWiU 10.51.56.0).
Opodatkowanie otrzymanego dofinansowania z tytułu bezpłatnej dystrybucji jabłek.
Wskazanie, czy otrzymane przez Wnioskodawcę dofinansowanie będzie opodatkowane podatkiem od towarów i usług oraz sposób wystawienia faktury dla wykonywanych usług w ramach projektu.
W zakresie zastosowania zwolnienia z art. 43 ust. 1 pkt 16 ustawy o VAT do nieodpłatnej darowizny posiłków wytwarzanych przez placówki prowadzone przez Wnioskodawcę na rzecz osób uprawnionych przez organizacje pożytku publicznego.
Czy ponoszone przez Spółkę opłaty związane z urzędowymi kontrolami żywności oraz nadzorem sanitarnym sprawowanym przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej stanowią i będą stanowić dla Spółki koszty uzyskania przychodów inne niż koszty bezpośrednio związane z przychodami, o których mowa w art. 15 ust. 4d ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, potrącalne w dacie ich poniesienia?
Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
Podatek od towarów i usług w zakresie uznania sprzedaży produktów gastronomicznych w lokalu Wnioskodawcy za usługę restauracyjną, zastosowania właściwej stawki podatkowej oraz określenia właściwej podstawy opodatkowania.
Obowiązek podatkowy w 2013 r. osoby zamieszkałej w Wielkiej Brytanii
Obniżona do 5% stawka podatku Olej lniany, jadalny, PKWiU 10.41.29.0
Opodatkowanie stawką podatku VAT 23% sprzedaży przetworów owocowych, przetworów spożywczych zwierających w składzie kakao, naturalnego aromatu waniliowego- bourbonu, wsadów i dodatków do jogurtów, serków i deserów, czekolady w postaci pasty.
Opodatkowanie stawką podatku VAT 8% sprzedaży malin, wiśni, wanilii, pestek wiśni (mrożonych).
Sprzedaż pierogów, łazanek, klusek, sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.73.11 Makarony, pierogi, kluski i podobne wyroby mączne, opodatkowana jest na podstawie art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 26 załącznika nr 10 do ustawy, stawką podatku w wysokości 5%. Natomiast sprzedaż towarów mieszczących się w grupowaniu PKWiU ex 10.85.1 - Gotowe posiłki i dania, z wyłączeniem produktów o zawartości
Czy w przypadku sprzedaży tzw. zestawu mięsa i podrobów sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.13.13 prawidłowe jest stosowanie stawki 5%, zgodnie z załącznikiem nr 10 do ustawy o podatku od towarów i usług?