Interpretacja w zakresie możliwości wprowadzania do składu podatkowego Spółki wyrobów akcyzowych będących własnością klienta, nakładania swoich znaków akcyzy na te wyroby akcyzowe oraz zapłaty – w imieniu klienta – należnego podatku akcyzowego po zakończeniu procedury zawieszenia poboru akcyzy i złożenia deklaracji podatkowej.
Uznanie rozlewu napojów alkoholowych za produkcję alkoholu oraz obowiązek nakładania banderol legalizacyjnych.
Możliwość wytwarzania suplementu diety klasyfikowanego do pozycji CN 2106, zawierającego alkohol etylowy w ilości od 50% do 70%, od którego na poprzednich etapach obrotu zapłacono podatek akcyzowy w należnej wysokości, poza składem podatkowym
Możliwość wystąpienia o zwrot akcyzy od dostarczanego wewnątrzwspólnotowo alkoholu etylowego z zapłaconą akcyzą
Konieczność posiadania zbiorników objętych prawną kontrolą metrologiczną w przypadku produkcji piwa w oparciu o przedpłatę akcyzy.
Brak opodatkowania akcyzą suplementów diety na bazie alkoholu etylowego
Brak obowiązku składania deklaracji podatkowych w związku z działalnością (produkcja nalewek)
odliczenie podatku akcyzowego od zepsutych win pochodzących z importu
brak opodatkowania produkcji ziołowych suplementów diety na bazie alkoholu
opodatkowanie akcyzą napojów alkoholowych dostarczanych z terytorium Republiki Czeskiej na terytorium kraju
obniżenie należnej akcyzy o kwotę zapłaconej akcyzy tytułu w związku z nabycia alkoholu etylowe wykorzystywanego do produkcji nalewek
Brak zwolnienia od akcyzy piwa produkowanego w roku kalendarzowym na własny rachunek w ilości do 200 000 hl, gdy łączna ilość wyprodukowanego własnego piwa oraz rozlanego usługowo dla innego browaru przekracza w roku kalendarzowym 200 000 hl; metodologia ustalania rocznego limitu produkcji piwa.
czy mieszanie składników, tj. alkoholu, owoców i wody nie musi odbywać się w składzie podatkowym, - czy wytworzone w ww. sposób nalewki sprzedawane w lokalu i na zewnątrz będą podlegały jeszcze raz opodatkowaniu podatkiem akcyzowym, - czy w związku z zamierzoną produkcją nalewek należy prowadzić dokumentację produkcyjną wyrobów akcyzowych i w jakim zakresie, - czy wyprodukowane nalewki będą musiały