Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (608094)
      • Kadry i płace (26134)
      • Obrót gospodarczy (88861)
      • Rachunkowość firm (3841)
      • Ubezpieczenia (35961)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady
    posiłek profilaktyczny
    posiłek profilaktyczny
    Kategoria
    Wszystkie Porady i artykuły Interpretacje
    Temat
    Wszystkie należność napoje napoje profilaktyczne napoje regeneracyjne posiłek profilaktyczny
    Indeks tematów
    Wszystkie n
    Artykuł
    04.11.2019 Kadry i płace

    Obowiązki pracodawcy z zakresu bhp w porze zimowej

    Okres zimowy według przepisów bhp rozpoczyna się 1 listopada, a kończy 31 marca kolejnego roku. W tym czasie pracodawcy muszą zadbać o odpowiednią odzież i obuwie ochronne oraz napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników. Muszą także zapewnić właściwą temperaturę w pomieszczeniach pracy (nie może być ona niższa niż 18°C w przypadku wykonywania prac lekkich i biurowych oraz niższa niż 14°C w przypadku

    czytaj dalej
    Artykuł
    09.01.2019 Podatki

    Czy po stronie pracowników, którym pracodawca zapewnia karty żywieniowe, powstaje przychód ze stosunku pracy - interpretacja MF

    Pracownicy, którzy otrzymują karty żywieniowe od pracodawcy zobowiązanego do zapewnienia im posiłków i napojów profilaktycznych, osiągają przychód ze stosunku pracy, jeżeli pracodawca nie ma kontroli, jakie posiłki i napoje będą kupowane na podstawie otrzymanych kart. Potwierdził to Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji, której fragment przedstawiamy.

    czytaj dalej
    Artykuł
    18.12.2017 Kadry i płace

    Jakie obowiązki w zakresie bhp mają pracodawcy zimą

    W okresie zimowym pracodawcy powinni zapewnić pracownikom minimalną temperaturę w pomieszczeniach pracy. Zasadniczo nie może być ona niższa niż 14°C. Należy również pamiętać o dostarczeniu ciepłych napojów pracownikom, którzy wykonują prace na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C.

    czytaj dalej
    Artykuł
    01.10.2017 Kadry i płace

    Kto od 1 listopada 2017 r. uzyska prawo do posiłków profilaktycznych

    Od 1 listopada 2017 r. pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują na otwartej przestrzeni prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Przysługują one bowiem w okresie zimowym, za który uważa się czas od 1 listopada do

    czytaj dalej
    Porada
    17.10.2016 Kadry i płace

    Komu trzeba zapewnić od 1 listopada 2016 r. napoje i posiłki profilaktyczne

    W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    czytaj dalej
    Porada
    29.10.2013 Kadry i płace

    Jakim pracownikom trzeba zapewnić od 1 listopada napoje i posiłki profilaktyczne

    W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    22.08.2013 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 22.08.2013, sygn. ITPB2/415-538/13/MM, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPB2/415-538/13/MM

    Czy prawidłowe jest stanowisko Spółki, w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, iż w opisanym stanie faktyczny, wypłata diety pracownikowi z tytułu wyjazdu służbowego do wysokości określonej w rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej - bez uwzględnienia obniżki diety o 30% z tytułu obowiązku zapewnienia posiłki profilaktycznego - korzysta ze zwolnienia z opodatkowania

    czytaj dalej
    Artykuł
    22.10.2010 Kadry i płace

    Jakim pracownikom przysługują napoje i posiłki profilaktyczne w okresie zimowym

    W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    05.01.2007 Podatki

    Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 05.01.2007, sygn. PD/415/I/34/06, Urząd Skarbowy w Zakopanem, sygn. PD/415/I/34/06

    1. Czy koszty związane z zakupem wody mineralnej, herbaty, kawy oraz dodatków (cukru, cytryn, mleka) spożywanych przez pracowników w godzinach pracy i wyłącznie w pomieszczeniach biurowych związanych ściśle z prowadzoną działalnością gospodarczą firmy stanowią koszty uzyskania przychodów?2. Zakładając, że napoje nie są racjonowane - tak co do ilości jak i w odniesieniu do konkretnych pracowników imiennie

    czytaj dalej
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.