Produkcja piwa przy uwzględnieniu instrukcji dotyczących ilości słodu, chmielu oraz rodzaju piwa i etykietowania go etykietami kontrahenta wypełnia znamiona wytwarzania na podstawie licencji, co wyklucza możliwość skorzystania z ulgi dla małych browarów.
Produkcja piwa na podstawie licencji uzyskanej od innego przedsiębiorcy i możliwość zwolnienia od akcyzy tak produkowanego piwa
Możliwość zwolnienia od akcyzy piwa produkowanego w roku kalendarzowym w ilości 200 000 hl.
Możliwość zastosowania zwolnienia od akcyzy piwa, w przypadku podpisania przez Wnioskodawcę i Spółkę powiązaną umowy o współpracy i gdy roczna produkcja piwa w obu podmiotach nie przekroczy 200 000 hl.
Opodatkowanie akcyzą oraz obowiązki w zakresie podatku akcyzowego w związku z wytwarzaniem lodów z dodatkiem napojów alkoholowych klasyfikowanych do kodu CN 2105 00 10.
Brak zwolnienia od akcyzy piwa produkowanego w roku kalendarzowym na własny rachunek w ilości do 200 000 hl, gdy łączna ilość wyprodukowanego własnego piwa oraz rozlanego usługowo dla innego browaru przekracza w roku kalendarzowym 200 000 hl; metodologia ustalania rocznego limitu produkcji piwa.
Sukcesja praw i obowiązków wynikających z prowadzonej przez Wnioskodawczynię pozarolniczej działalności gospodarczej w związku z wniesieniem przedsiębiorstwa osoby fizycznej do spółki jawnej.