Karty mogą być uznane – oprócz wskazanych wprost w art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych bonów, talonów i kuponów – za inne dowody, których wartość, przy zachowaniu warunków przewidzianych w tym przepisie, objęta jest zwolnieniem przedmiotowym.
Dotyczy ustalenia, czy w związku z brzmieniem art. 15 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych Wnioskodawca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki na zakup usług przygotowania i wydawania pracownikom Spółki posiłków regeneracyjnych oraz wydatki na zakup bonów żywnościowych umożliwiających pracownikom Spółki zakup produktów do przyrządzenia zarówno posiłków regeneracyjnych,
czy można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów całość poniesionych kosztów serwowania zup regeneracyjnych/profilaktycznych.
Na podstawie art. 15 ust. 1 updop Wnioskodawca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki wynikające z faktur dotyczących zakupu posiłków profilaktycznych dla pracowników fizycznych, opisanych jako „usługa gastronomiczna” nieodliczonego w związku z brzmieniem art. 88 ust. 1 pkt 4 uptu
Pracodawca jest zobowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Od 9 lipca 2019 r. pracodawca, który nie ma możliwości wydania takiego posiłku, może przekazać pracownikom m.in. bony, talony, kupony lub inne dowody uprawniające do otrzymania posiłku albo produktów niezbędnych
prawidłowa nazwa usługi na paragonie fiskalnym i fakturze, prawidłowe dokumentowanie sprzedaży napojów przez restaurację, organizacja imprez zbiorowych według indywidualnego zamówienia klienta
Czy jest możliwość zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków na zakup wody mineralnej, kawy, herbaty, które następnie są nieodpłatnie udostępniane pracownikom hotelu w czasie pracy