Brak obowiązku uiszczenia opłaty od środków spożywczych z tytułu sprzedaży napojów, o których mowa w art. 12a ust. 1 ustawy, na rzecz kontrahentów zagranicznych, tj. spoza Unii Europejskiej oraz z innych krajów Unii Europejskiej, tytułem eksportu oraz wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów oraz odbiorców hurtowych w Polsce, nieprowadzących sprzedaży detalicznej
Brak obowiązku naliczenia i odprowadzenia opłaty od środków spożywczych w przypadku nabycia oraz sprzedaży napojów, o których mowa w art. 12a ust. 1 ustawy, na rzecz nabywców mających siedzibę poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, którzy nie wprowadzili, nie wprowadzają i nie będą wprowadzać ww. napojów na terytorium RP
Sposób obliczenia opłaty od środków spożywczych zgodnie z art. 12f ust. 3 ustawy od napoju bezalkoholowego w przypadku jednoczesnego dodania do napoju kofeiny i tauryny.
Uznanie za napój lub syrop w rozumieniu art. 12b ust. 1 ustawy, wyrobu w postaci płynnej przeznaczonego do picia przez ludzi w celu zaspokajania pragnienia; - określanie wysokości opłaty od środków spożywczych na podstawie informacji umieszczonych na etykiecie produktu dotyczących zawartości substancji słodzących, kofeiny lub tauryny, a także informacji z tabeli wartości odżywczych, w której wskazana
Brak obowiązku zainstalowania kasy rejestrującej do ewidencjonowania sprzedaży usług na rzecz podmiotów prowadzących działalność gospodarczą.Zwolnienia z obowiązku ewidencjonowania sprzedaży za pomocą kasy rejestrującej wykonując usługi, na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych do momentu przekroczenia kwoty 20.000 zł.
Obowiązki płatnika w związku z przyznaniem uprawnionym pracownikom kart na posiłki profilaktyczne i napoje bezalkoholowe.
Prowadzę działalność gospodarczą polegającą na kompleksowej organizacji przyjęć weselnych i okolicznościowych, bez zapewnienia alkoholu. Do usług tych należy przygotowanie i podanie posiłków oraz napojów chłodzących. Przyjęcia odbywają się w mojej sali, która jest w ewidencji środków trwałych. Jaką stawkę VAT mam zastosować? Czy oddzielnie 22% na usługę wynajmu sali, a na usługi gastronomiczne 7% VAT
Wielu pracodawców przekazuje swoim pracownikom nieodpłatnie różnego rodzaju świadczenia. Jest to najpopularniejszy z pozapłacowych elementów wynagradzania pracowników. W związku z tym pracodawcy mają liczne wątpliwości związane z prawidłowym rozliczaniem tego rodzaju świadczeń. Dotyczą one w szczególności konieczności rozpoznawania z tego tytułu przychodu po stronie pracownika, możliwości zaliczania
Klient przynosi faktury, na których oprócz pozycji dotyczących zużycia materiałów jest np. coca-cola, jakiś sok itp. Firma jest mała, to 5-osobowa spółka usługowa. Czy takie napoje można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów (wydaje mi się, że nie). Co zrobić z VAT?
Zaliczenie do kosztów uzyskania przychodów wydatków na poczęstunek podczas spotkań biznesowych z kontrahentami w trakcie targów.
1. Czy wydatki na organizacje konferencji wskazane w stanie faktycznym, zarówno ponoszone bezpośrednio przez Spółkę jak i te, w których Spółka partycypuje kiedy konferencję organizuje inny podmiot, stanowią dla Spółki w całości koszt uzyskania przychodów w podatku dochodowym od osób prawnych? (zaistniały stan faktyczny) 2. Czy wydatki na organizacje konferencji wskazane w stanie faktycznym, zarówno
1. Czy wydatki na usługi gastronomiczne, obejmujące posiłki w postaci śniadania, obiadu, kolacji wraz z napojami bezalkoholowymi, w postaci jak wskazana w opisie stanu faktycznego, poniesione przez Spółkę na spotkaniach biznesowych z obecnymi lub potencjalnymi kontrahentami Spółki stanowią koszty reprezentacji w rozumieniu art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych?2. Czy wydatki
Tegoroczne zmiany przepisów VAT wprowadziły sporo zamieszania również w gastronomii. Wiąże się to z tym, że sprzedaż w tym zakresie może stanowić zarówno dostawę towaru, jak i usługę. Taka różnica nie miałaby większego znaczenia praktycznego, gdyby nie fakt, że dostawę towarów i usługi gastronomiczne obciążają różne stawki VAT. Błędy w zakwalifikowaniu wykonywanych czynności mogą więc prowadzić do
W zakresie: 1. Prawa do odliczenia podatku naliczonego z faktur dokumentujących nabycie artykułów spożywczych, 2. Konieczności opodatkowania na podstawie art. 7 ust. 2 ustawy o podatku od towarów i usług zużywanych w czasie pracy przez pracowników napojów, 3. Konieczności opodatkowania na podstawie art. 7 ust. 2 ustawy o podatku od towarów i usług poczęstunku spożywanego przez kontrahentów w siedzibie
Firma przekazuje produkowane przez siebie wyroby spożywcze (wędliny) pracownikom na śniadanie. Czy wartość tych wyrobów podlega VAT? Jeśli tak, w jaki sposób dokonać jego rozliczenia? Czy można VAT należny zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów? Kupujemy też dla pracowników kawę, herbatę, cukier i wodę (praca przy przetwórstwie mięsa). Zakupy te ujmujemy w kosztach uzyskania przychodu i odliczamy
Czy wydatki poniesione przez Spółkę na rzecz kontrahentów dotyczących konsumpcji i noclegów są przez Nią prawidłowo klasyfikowane?
Czy wydatki z tytułu zakupu herbaty, kawy, napoi bezalkoholowych oraz słodyczy (przypadek 3) stanowią koszty uzyskania przychodów dla Spółki?
Dotyczy zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków na zakup napojów (kawa, herbata, soki, woda) i posiłków dla pracowników oraz momentu potrącalności tych kosztów.
Czy można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki na zakup kawy i herbaty przekazywanych nieodpłatnie pracownikom?
Czy w przypadku powstania nadpłaty podatku akcyzowego Spółka powinna zaliczyć zwrot nadpłaty podatku akcyzowego do przychodów podatkowych, czy dokonać korekty kosztów uzyskania przychodów za Okres Nadpłaty, obniżając w poszczególnych latach koszty o wartość podatku akcyzowego objętego wnioskiem o stwierdzenie nadpłaty?