Brak możliwości zastąpienia dotychczasowych (tradycyjnych) 6 kas fiskalnych zainstalowanych w oddziałach Wnioskodawcy jedną kasą on-line, zlokalizowaną w jednym z oddziałów przeznaczoną do obsługi całej sprzedaży Wnioskodawcy tj. zarówno tej gotówkowej, która stanowi jej niewielki odsetek jak i realizowanej w internecie.
Ministerstwo Finansów ostrzegło przedsiębiorców branży gastronomicznej oraz ich pracowników, a w szczególności kelnerów przed konsekwencjami braku wystawiania paragonów fiskalnych. Taka praktyka jest niezgodna z przepisami i może rodzić negatywne konsekwencje zarówno dla przedsiębiorcy - właściciela restauracji, jak i dla kierownika zmiany i kelnera, który nie rejestruje transakcji za pomocą kasy fiskalnej
Czy sprzedaż realizowana przez Spółkę w imieniu i na rzecz Gminy może być ewidencjonowana poprzez kasę fiskalną Spółki, jeżeli Spółka i Gmina w stosownej umowie zawrą taki sposób dokumentowania obrotu?
sposób oznaczania sprzedawanych towarów na paragonach fiskalnych, usługa gastronomiczna
Podatnik zwrócił się do tut. urzędu o zajęcie stanowiska w sprawie stosowania nazw towarów , które muszą być zawarte na paragonie fiskalnym " Kasy fiskalne są zaprogramowane na poszczególne działy sprzedaży według grup podatkowych VAT 22%, 7%, 3%, 0%, zwolnione. Sprzedaż wędlin jest opodatkowana stawką VAT 7%. Sprzedaż mięsa jest opodatkowana stawką 3%.
Stosowanie nazw towarów, które muszą być zawarte na paragonie fiskalnym -nazwy towarów w kasie rejestruje w grupach np. Pieczywo w którym mieści się chleb, bułki rogale, batony itp. Wydając paragon na te towary nazwa określona jest jako pieczywo, ale z ceną jednostkową odrębnie do każdego z w/w towarów.