Od 9 lipca 2019 r. pracodawca, który nie ma możliwości wydania pracownikowi wykonującemu prace szczególnie uciążliwe jednego gorącego dania w czasie pracy ze względu na rodzaj wykonywanej pracy lub ze względów organizacyjnych, może przekazać mu m.in. bony, talony, kupony lub inne dowody uprawniające do otrzymania wskazanego posiłku. Na podstawie tych znaków pracownik może też kupić produkty umożliwiające
Obowiązki płatnika w związku z przyznaniem uprawnionym pracownikom kart na posiłki profilaktyczne i napoje
Jakie są skutki podatkowe przyznania pracownikom bonów na posiłki profilaktyczne?
Czy Wnioskodawca jako płatnik, jest zobowiązany do obliczania, pobierania zaliczek na podatek i wpłacania ich we właściwym terminie do organu podatkowego z tytułu wydawanych pracownikom kuponów (bonów, talonów) profilaktycznych, jak np. Kupon Profilaktyczny X, uprawniających do uzyskania na ich podstawie posiłków lub artykułów spożywczych służących do przyrządzania przez pracowników posiłków we własnym
Czy wartość otrzymanego przez pracownika dowodu do otrzymania kolejnego (dodatkowego) posiłku profilaktycznego w ramach pracy w godzinach nadliczbowych objęta jest zwolnieniem, o którym mowa w art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, czy też wartość tego posiłku powinna zostać wliczona do dochodu pracownika podlegającego opodatkowaniu podatkiem dochodowym?
Opodatkowanie nieodpłatnego przekazania towarów oraz nieodpłatnego świadczenia usług.
Czy wartość wydanych kuponów żywieniowych, w ramach posiłku profilaktycznego, podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych?
Czy realizowanie kuponu w punkcie sprzedaży, może być uznane za wydanie posiłku profilaktycznego?
Czy kupony żywieniowe w ramach posiłku profilaktycznego spełniają warunki do zwolnienia określonego w art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych i czy wartość przekazanych przez pracodawcę tych kuponów, w ramach posiłków profilaktycznych, nie spowoduje zwiększenia u pracowników podstawy opodatkowania tym podatkiem?
Czy wartość otrzymanych przez pracownika kuponów żywieniowych należy opodatkować podatkiem dochodowym od osób fizycznych?
Nasi pracownicy zatrudnieni na stanowisku kucharza lub pomocy kuchennej w czasie wykonywania pracy otrzymują bezpłatne wyżywienie na podstawie rozporządzenia w sprawie zasad wynagradzania za pracę i przyznawania innych świadczeń dla pracowników niebędących nauczycielami, zatrudnionych w szkołach i placówkach oświatowych prowadzonych przez organy administracji rządowej. Czy wyżywienie to należy wyceniać
Pracodawcy są zobowiązani nieodpłatnie zapewnić pracownikom zatrudnionym w uciążliwych warunkach odpowiednie napoje i posiłki, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Problem stanowi często to, komu one przysługują oraz w jakiej formie pracownik powinien je otrzymywać.
Czy wartość otrzymanych przez pracowników kuponów uprawniających do uzyskania na ich podstawie posiłków, w przypadku gdy pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków profilaktycznych, jest zwolniona od podatku dochodowego?