Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (608094)
      • Kadry i płace (26134)
      • Obrót gospodarczy (88861)
      • Rachunkowość firm (3841)
      • Ubezpieczenia (35961)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady

    Interpretacje

    Interpretacje

    Temat
    Wszystkie Stany Zjednoczone siły zbrojne sport spółka kapitałowa stawka stawka preferencyjna stawka preferencyjna podatku stawka zerowa stawki podatku stawki ryczałtu stołówka stołówka pracownicza szkolenie usługi kateringowe
    Indeks tematów
    Wszystkie s
    Interpretacja
    10.12.2025 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 10 grudnia 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL1-3.4012.774.2025.1.KK

    Usługi cateringowe przekazywane pracownikom, niezależnie od intencji optymalizacji warunków pracy, stanowią zaspokojenie ich potrzeb osobistych, co wyłącza prawo do odliczenia VAT naliczonego. Brak prawa do odliczenia uniemożliwia także nałożenie obowiązku naliczenia VAT należnego.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    11.04.2025 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 11 kwietnia 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT1-2.4012.1050.2024.3.JS

    W przypadku objęcia usług cateringowych preferencyjną stawką 0% VAT, bony stanowiące wynagrodzenie za te usługi należy traktować jako SPV, co obliguje do opodatkowania transferu bonów na zasadach ogólnych.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    09.08.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 9 sierpnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL3.4012.310.2024.2.AK

    Podatek od towarów i usług w zakresie prawa do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego wynikającego z faktur dokumentujących świadczone kompleksowe usługi kateringowe.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    15.12.2023 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 15 grudnia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-3.4012.373.2023.3.MAZ

    Możliwość zastosowania stawki podatku VAT 0% przy wykonywaniu opisanych usług dla organizacji z USA, świadczonych przez tę organizację bezpośrednio na zlecenie armii USA

    czytaj dalej
    Interpretacja
    15.04.2021 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 15 kwietnia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB1-3.4010.73.2021.2.PC

    czytaj dalej
    Interpretacja
    07.05.2015 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 07.05.2015, sygn. ITPP1/4512-148/15/MS, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/4512-148/15/MS

    Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku przy dostawie produktów do spożycia na wynos.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    03.10.2013 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 03.10.2013, sygn. IPPB5/423-512/13-2/AS, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPB5/423-512/13-2/AS

    Czy opisane wydatki związane ze zwyczajowym poczęstunkiem w ramach prowadzonej działalności można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów, a zatem wydatki te nie są kosztami, o których mowa w art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych?

    czytaj dalej
    Interpretacja
    26.03.2009 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 26.03.2009, sygn. IBPP3/443-115/09/PK, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP3/443-115/09/PK

    opodatkowania właściwą stawką VAT odsprzedawanych usług cateringowych

    czytaj dalej
    Interpretacja
    20.03.2009 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 20.03.2009, sygn. ILPP2/443-1163/08-3/GZ, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-1163/08-3/GZ

    Stawka 0% przy refakturowaniu usług cateringowych na rzecz przewoźników powietrznych.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    19.02.2008 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 19.02.2008, sygn. IBPP2/443-290/07/WN/KAN-2202/11/07, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP2/443-290/07/WN/KAN-2202/11/07

    Czy świadczone usługi przez restaurację w H.C.P. od dnia 1 stycznia 2008r. w związku z wygaśnięciem obniżonej stawki z dniem 31 grudnia 2007r. (§ 40 ww. rozporządzenia) należy opodatkować stawką 22% od dnia 1 stycznia 2008r?

    czytaj dalej
    Interpretacja
    09.03.2007

    Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 09.03.2007, sygn. 2150/4111/415/8/ML, Pierwszy Urząd Skarbowy w Radomiu, sygn. 2150/4111/415/8/ML

    postanowienie dotyczy - opodatkowania przychodów z działalności gospodarczej ,3% stawką ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych w przypadku swiadczenia usług cateringowych.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    29.12.2006 Podatki

    Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 29.12.2006, sygn. OG/005/176B/PP2/443/44/06, Pierwszy Urząd Skarbowy w Kielcach, sygn. OG/005/176B/PP2/443/44/06

    Czy świadcząc kompleksową usługę polegającą na obsłudze targów i wystaw, w skład której wchodzą również usługi kateringowe, zarówno własne jak i realizowane przez inny podmiot, należy wystawić fakturę VAT z podziałem tej usługi na usługi kateringowe opodatkowane stawką VAT 7% oraz inne usługi (np. aranżacja wnętrz, itp.) opodatkowane stawką VAT 22% ?

    czytaj dalej
    Interpretacja
    19.06.2006 Podatki

    Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 19.06.2006, sygn. 1003 POS 19 20 19, Urząd Skarbowy w Brzezinach, sygn. 1003 POS 19 20 19

    W jakiej wysokości powinnam płacić zryczałtowany podatek dochodowy, jeżeli w ramach usług kateringowych będę sprzedawała napoje o zawartości alkoholu 1,5 %?

    czytaj dalej
    Interpretacja
    09.06.2006 Podatki

    Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 09.06.2006, sygn. I US-II/443/76/06, Pierwszy Urząd Skarbowy w Rzeszowie, sygn. I US-II/443/76/06

    Przedmiotem zapytania podatnika jest kwestia określenia: jaką stawką podatku VAT opodatkowane jest świadczenie usług kateringowych polegających na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków i napojów dla odbiorców zewnętrznych, sklasyfikowanych w PKWiU do grupy 55.52.

    czytaj dalej
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.