Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (608085)
      • Kadry i płace (26134)
      • Obrót gospodarczy (88861)
      • Rachunkowość firm (3841)
      • Ubezpieczenia (35961)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady

    Interpretacje

    Interpretacje

    Temat
    Wszystkie specjalna strefa ekonomiczna (SSE) spółki stawka preferencyjna podatku stołówka stołówka pracownicza strefy
    Indeks tematów
    Wszystkie s
    Interpretacja
    10.12.2025 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 10 grudnia 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL1-3.4012.774.2025.1.KK

    Usługi cateringowe przekazywane pracownikom, niezależnie od intencji optymalizacji warunków pracy, stanowią zaspokojenie ich potrzeb osobistych, co wyłącza prawo do odliczenia VAT naliczonego. Brak prawa do odliczenia uniemożliwia także nałożenie obowiązku naliczenia VAT należnego.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    21.10.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 21 października 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-1.4012.425.2024.2.KO

    W zakresie ustalenia: - czy usługi prowadzenia kantyn przez Operatorów „F” i „B” nabywane przez Państwa nie są objęte zakresem wyłączenia z prawa do odliczenia VAT, o którym mowa w art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT, - czy przysługuje Państwu prawo do odliczenia podatku VAT naliczonego od faktur VAT dokumentujących nabycie usług prowadzenia kantyn przez Operatorów „F” oraz „B”, - czy w związku z nabywaniem

    czytaj dalej
    Interpretacja
    25.09.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 25 września 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB1-1.4010.468.2024.1.RH

    Dotyczy ustalenia, czy w opisanym stanie faktycznym/zdarzeniu przyszłym, Spółka może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wartość dofinansowania do posiłków przyznanego Pracownikom.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    01.02.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 1 lutego 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL1-2.4012.581.2023.2.NF

    Brk obowiązku naliczenia podatku VAT z tytułu udostępnienia operatorowi wyposażenia stołówek/kuchni.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    28.06.2023 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 28 czerwca 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP2-1.4010.276.2023.1.KW

    czytaj dalej
    Interpretacja
    24.01.2023 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 24 stycznia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL1-2.4012.472.2022.2.SN

    czytaj dalej
    Interpretacja
    11.10.2022 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 11 października 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB1-3.4010.535.2022.4.IZ

    czytaj dalej
    Interpretacja
    20.09.2021 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 20 września 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP2-1.4010.202.2021.1.KW

    czytaj dalej
    Interpretacja
    28.04.2021 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 28 kwietnia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB1-3.4010.99.2021.1.JKU

    czytaj dalej
    Interpretacja
    15.04.2021 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 15 kwietnia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB1-3.4010.73.2021.2.PC

    czytaj dalej
    Interpretacja
    16.02.2021 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 16 lutego 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-1.4012.855.2020.2.ICZ

    czytaj dalej
    Interpretacja
    10.09.2020 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 10.09.2020, sygn. 0112-KDIL1-3.4012.239.2020.1.TK, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL1-3.4012.239.2020.1.TK

    Wskazanie czy Spółka w związku z wdrożeniem planowanego systemu dofinansowania do ZO może być uznana w tym zakresie za podatnika VAT, który świadczy usługę lub dostawę towarów na rzecz swoich pracowników. Wskazanie czy Spółka będzie uprawniona do odliczenia podatku VAT wynikającego z faktury VAT otrzymanej od Operatora obciążającej Spółkę ewentualną opłatą za zbyt niską sprzedaż ZO w danym miesiącu

    czytaj dalej
    Interpretacja
    27.01.2020 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 27.01.2020, sygn. 0111-KDIB3-1.4012.803.2019.1.MSO, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-1.4012.803.2019.1.MSO

    Brak obowiązku naliczenia podatku VAT należnego. Prawo do odliczenia VAT naliczonego od zakupu usług cateringowych.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    27.09.2019 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 27.09.2019, sygn. 0111-KDIB3-1.4012.393.2019.2.KO, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-1.4012.393.2019.2.KO

    w zakresie - prawa do odliczenia podatku naliczonego VAT z faktur dokumentujących koszty wyposażenia i zarządzania stołówką oraz usług cateringowych dla pracowników, - podstawy opodatkowania podatkiem VAT przekazywanych przez Wnioskodawcę obiadów na rzecz swoich pracowników.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    08.11.2018 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 08.11.2018, sygn. 0112-KDIL1-2.4012.559.2018.3.JO, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL1-2.4012.559.2018.3.JO

    Prawo do odliczenia podatku VAT naliczonego związanego z nabyciem towarów i usług w związku z utworzeniem stołówki a następnie jej funkcjonowaniem oraz od zakupu usługi od firmy cateringowej;- Opodatkowanie nieodpłatnego udostępniania posiłków.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    23.12.2011 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 23.12.2011, sygn. ILPP2/443-1396/11-2/MN, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-1396/11-2/MN

    Wnioskodawca, zgodnie z zapisami Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy zawarł umowę z firmą prowadzącą usługi gastronomiczne i stołówkowe. Pracownicy korzystają w stołówkach z posiłków z bonifikatą. Pracownik kupując posiłek płaci cenę niższą, a wartością bonifikaty obciążony jest Wnioskodawca.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    08.02.2010 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 08.02.2010, sygn. IPPB5/423-794/09-2/AM, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPB5/423-794/09-2/AM

    Czy Spółka ma prawo zaliczać do kosztów uzyskania przychodów wartość zakupu kompleksowej usługi prowadzenia stołówki zakładowej /opłaty operatorskiej/?

    czytaj dalej
    Interpretacja
    29.01.2009 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 29.01.2009, sygn. ITPB3/423-662/08/AM, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPB3/423-662/08/AM

    Czy Spółka powinna kwalifikować koszty związane z prowadzeniem stołówki do grupy kosztów uzyskania przychodów w podatku dochodowym od osób prawnych?

    czytaj dalej
    Interpretacja
    17.03.2008 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 17.03.2008, sygn. ILPB3/423-25/08-2/EK, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPB3/423-25/08-2/EK

    Czy Spółka ma prawo zaliczać do kosztów uzyskania przychodów wartość zakupu kompleksowej usługi zarządzania stołówką?

    czytaj dalej
    Interpretacja
    18.01.2007 Podatki

    Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 18.01.2007, sygn. PD.423-64/06, Lubelski Urząd Skarbowy, sygn. PD.423-64/06

    Pytanie podatnikaCzy jest możliwość zwolnienia od podatku dochodowego pracowników korzystających z posiłków finansowanych przez pracodawcę w stołówce zakładowej?

    czytaj dalej
    Interpretacja
    06.09.2004 Podatki

    Informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego z dnia 06.09.2004, sygn. US.IX/443-78/HD/04, Urząd Skarbowy w Przemyślu, sygn. US.IX/443-78/HD/04

    Jaką stawkę podatku VAT należy zastosować przy świadczeniu usług polegających na produkcji i wydawaniu dań garmażeryjnych w postaci posiłków profilaktycznych i regeneracyjno-wzmacniających dla pracowników?

    czytaj dalej
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.