Brk obowiązku naliczenia podatku VAT z tytułu udostępnienia operatorowi wyposażenia stołówek/kuchni.
Wskazanie czy Spółka w związku z wdrożeniem planowanego systemu dofinansowania do ZO może być uznana w tym zakresie za podatnika VAT, który świadczy usługę lub dostawę towarów na rzecz swoich pracowników. Wskazanie czy Spółka będzie uprawniona do odliczenia podatku VAT wynikającego z faktury VAT otrzymanej od Operatora obciążającej Spółkę ewentualną opłatą za zbyt niską sprzedaż ZO w danym miesiącu
Brak obowiązku naliczenia podatku VAT należnego. Prawo do odliczenia VAT naliczonego od zakupu usług cateringowych.
w zakresie - prawa do odliczenia podatku naliczonego VAT z faktur dokumentujących koszty wyposażenia i zarządzania stołówką oraz usług cateringowych dla pracowników, - podstawy opodatkowania podatkiem VAT przekazywanych przez Wnioskodawcę obiadów na rzecz swoich pracowników.
Prawo do odliczenia podatku VAT naliczonego związanego z nabyciem towarów i usług w związku z utworzeniem stołówki a następnie jej funkcjonowaniem oraz od zakupu usługi od firmy cateringowej;- Opodatkowanie nieodpłatnego udostępniania posiłków.
Wnioskodawca, zgodnie z zapisami Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy zawarł umowę z firmą prowadzącą usługi gastronomiczne i stołówkowe. Pracownicy korzystają w stołówkach z posiłków z bonifikatą. Pracownik kupując posiłek płaci cenę niższą, a wartością bonifikaty obciążony jest Wnioskodawca.
Czy Spółka ma prawo zaliczać do kosztów uzyskania przychodów wartość zakupu kompleksowej usługi prowadzenia stołówki zakładowej /opłaty operatorskiej/?
Czy Spółka powinna kwalifikować koszty związane z prowadzeniem stołówki do grupy kosztów uzyskania przychodów w podatku dochodowym od osób prawnych?
Czy Spółka ma prawo zaliczać do kosztów uzyskania przychodów wartość zakupu kompleksowej usługi zarządzania stołówką?
Firma X Sp. z o.o. zwraca się z pytaniem, czy otrzymanie zaliczek - przedpłat wymienione w poz. 50 podlega podatkowi VAT? Jeśli tak to z jaką stawką?
Pytanie podatnikaCzy jest możliwość zwolnienia od podatku dochodowego pracowników korzystających z posiłków finansowanych przez pracodawcę w stołówce zakładowej?
czy wydatki związane z funkcjonowaniem kantyny stanowią koszty uzyskania przychodów.
Czy korzystanie przez pracownika ze stołówki pracowniczej stanowi jego dochód, od którego płatnik jest zobowiązany pobrać podatek dochodowy od osób fizycznych?
Czy usługi świadczone przez stołówkę szkolną dla własnych uczniów i pracowników są zwolnione od podatku VAT, czy winny być opodatkowane ?
Od kiedy należy stosować zwolnienie od podatku VAT, w przypadku uznania usług stołówkowych za zwolnione od tego podatku?
Jaką stawkę podatku VAT należy zastosować przy świadczeniu usług polegających na produkcji i wydawaniu dań garmażeryjnych w postaci posiłków profilaktycznych i regeneracyjno-wzmacniających dla pracowników?