Określenie stawki ryczałtu dla usług sklasyfikowanych wg kodu PKWiU 56.21.19.0 oraz PKWiU 56.29.20.0.
Dotyczy prawa Spółki do zaliczenia do kosztów uzyskania przychodu wydatków związanych z organizacją uroczystego otwarcia Nowego Salonu.
Możliwość zastosowania 8,5% stawki zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych dla usług sklasyfikowanych wg PKWiU 56.21.19.0 (catering) .
Czy w związku z nieodpłatnym udostępnianiem przez Państwo pracownikom usług cateringowych w formie ogólnodostępnego bufetu, zajęć sportowych, usług masażu oraz możliwości korzystania z siłowni, po stronie pracowników powstaje przychód ze stosunku pracy, podlegający opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych i czy tym samym na Państwu ciążą w tym zakresie obowiązki płatnika?
Możliwość zaliczania do kosztów uzyskania przychodów kosztów usług cateringowych, zajęć sportowych oraz kosztów usług masażu.
Ustalenie miejsca świadczenia i opodatkowania usług świadczonych na rzecz zagranicznych przewoźników lotniczych.
Wydatki ponoszone przez Państwa na szkolenia (początkowe, uzupełniające i merytoryczne) dla Pracowników i Ekspertów (Uczestnicy) spełniają przesłanki uznania ich za koszty uzyskania przychodów.
Możliwość zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków na szkolenia.
W zakresie zwolnienia od opodatkowania w ramach art. 21 ust. 1 pkt 46c.
Brak obowiązku posiadania kasy on-line oraz możliwości używania zwykłej kasy.
Jaką stawkę ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych należy zastosować do przychodów z działalności w zakresie usług cateringu?
obowiązek ewidencji sprzedaży świadczonych usług na kasie on-line - catering dietetyczny
W zakresie planowanej działalności realizowanej przez Powiat poprzez (…), nie ma/nie będzie miało zastosowania wyłączenie na podstawie art. 15 ust. 6 ustawy. Tym samym wykonywane czynności związane ze świadczeniami hotelowymi i gastronomicznymi stanowią/będą stanowiły działalność gospodarczą, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy i są/będą opodatkowane podatkiem VAT. Tym samym – w świetle art. 86 ust
Możliwość odliczenia podatku naliczonego od wydatków związanych z funkcjonowaniem rady pracowniczej.
Podatek dochodowy od osób fizycznych w zakresie stawki ryczałtu dotyczącej działalności Wnioskodawcy.
prawo do odliczenia podatku VAT naliczonego w fakturach zakupu posiłków, które Wnioskodawca następnie podaje i sprzedaje swoim klientom; - stawka podatku VAT w wysokości 8% do sprzedaży posiłków zakupionych od innego przedsiębiorcy w celu ich dalszej odsprzedaży Klientom.
Stwierdzenie, czy sprzedaż owoców i warzyw opisanych w pkt I wniosku stanowi dostawę towarów, opodatkowaną właściwą stawką dla sprzedawanego towaru; Stwierdzenie, czy sprzedaż zestawów owocowo-warzywnych opisanych w pkt II i III wniosku stanowi świadczenie usług kateringowych podlegających opodatkowaniu stawką 8%.
Określenie stawki podatku VAT dla usług cateringowych oraz sposobu dokumentowania usług opisanych we wniosku.
Brak obowiązku naliczenia podatku VAT należnego. Prawo do odliczenia VAT naliczonego od zakupu usług cateringowych.