Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (608083)
      • Kadry i płace (26134)
      • Obrót gospodarczy (88852)
      • Rachunkowość firm (3841)
      • Ubezpieczenia (35956)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady

    Interpretacje

    Interpretacje

    Temat
    Wszystkie rada raporty fiskalne raty leasingowe recepty refaktura refakturowanie refundacja rejestracja reklama reklama publiczna reprezentacja reprezentacja spółki restrukturyzacja roboty budowlano-montażowe rodzina rolety, żaluzje rozliczanie (rozliczenia) ryczałt ryczałt ewidencjonowany ryczałt od dochodów spółek – CIT estoński usługi gastronomiczne
    Indeks tematów
    Wszystkie r
    Interpretacja
    17.07.2025 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 17 lipca 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0115-KDIT1.4011.471.2025.1.JG

    Opłaty marketingowe uiszczane na rzecz Związku, będące odpłatnością za usługi reklamowe i promocyjne, mogą być zaliczone do kosztów uzyskania przychodów w rozumieniu art. 22 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym, jako wydatki poniesione w celu osiągnięcia przychodów, pod warunkiem odpowiedniego udokumentowania ich związku z działalnością gospodarczą.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    17.07.2025 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 17 lipca 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDSL1-1.4011.337.2025.2.DS

    Przychody z działalności gastronomicznej polegającej na prowadzeniu budki z lodami, zgodnie z PKWiU 56.10.19.0, mogą być opodatkowane ryczałtem 3% pod warunkiem braku sprzedaży alkoholu powyżej 1,5% oraz spełnienia warunków ustawowych.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    17.07.2025 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 17 lipca 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0115-KDIT1.4011.435.2025.2.JG

    Opłaty marketingowe ponoszone przez podatnika będącego franczyzobiorcą mogą być zaliczone do kosztów uzyskania przychodów, o ile spełniają przesłanki art. 22 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, nie są składkami członkowskimi, i są należycie udokumentowane jako wydatek wpływający na przychody.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    16.07.2025 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 16 lipca 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDSL1-2.4011.313.2025.2.PSZ

    Przychody uzyskiwane z tytułu świadczenia usług przygotowania posiłków podlegają opodatkowaniu 3% stawką ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, o ile działalność ta spełnia definicję działalności gastronomicznej według ustawy i nie obejmuje sprzedaży napojów alkoholowych powyżej 1,5%.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    25.02.2025 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 25 lutego 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0115-KDST2-1.4011.46.2025.1.MR

    Możliwość zastosowania 3% stawki zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych dla usług sklasyfikowanych wg PKWiU 56.29.19.0.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    31.12.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 31 grudnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0115-KDST2-1.4011.491.2024.2.AW

    Określenie właściwych stawek zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych dla usług związanych z prowadzeniem własnej cukierni.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    31.12.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 31 grudnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0115-KDST2-1.4011.550.2024.2.KB

    Określenie stawki ryczałtu dla świadczonych usług gastronomicznych obejmujących przygotowywanie i sprzedaż posiłków oraz przygotowanie i sprzedaż napojów (w tym napojów o zawartości alkoholu poniżej 1,5% i powyżej 1,5%).

    czytaj dalej
    Interpretacja
    18.10.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 18 października 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.1095.2022.11.ID

    Określenie stawki ryczałtu dla usług sklasyfikowanych wg kodu PKWiU 56.21.19.0 oraz PKWiU 56.29.20.0.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    05.09.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 5 września 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.542.2024.1.AP

    Określenie stawki ryczałtu z tytułu świadczonych usług sklasyfikowanych wg PKWiU pod symbolem 56.10.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    29.08.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 29 sierpnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-1.4012.360.2024.2.IK

    Refakturowanie usług noclegowych i gastronomicznych oraz prawo do odliczenia z tytułu nabycia tych usług.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    14.08.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 14 sierpnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL2-2.4011.511.2024.1.MM

    Stawka ryczałtu (PKWiU 56.10.19.0)

    czytaj dalej
    Interpretacja
    14.08.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 14 sierpnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL2-2.4011.513.2024.1.KP

    Opodatkowanie osiąganych przychodów ryczałtem ewidencjonowanym.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    18.07.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 18 lipca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0115-KDST2-1.4011.278.2024.2.JP

    Zakres stawki ryczałtu dla świadczonych usług przygotowywania i sprzedaży posiłków, oraz sprzedaży napoi.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    05.07.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 5 lipca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDSL1-2.4011.269.2024.3.KS

    Stawka ryczałtu do usług przygotowania posiłków (usługi gastronomiczne) o PKWiU 56.29.19.0 jako podwykonawca.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    20.06.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 20 czerwca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB1-2.4010.169.2024.2.BD

    Usługi świadczone przez nową spółkę założoną przez Wnioskodawcę w celu świadczenia na jego rzecz usług związanych z nieruchomością będą stanowiły dla Wnioskodawcy ukryty zysk w rozumieniu art. 28m ust. 3 pkt 3 ustawy o CIT

    czytaj dalej
    Interpretacja
    11.06.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 11 czerwca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDSL1-1.4011.246.2024.1.MW

    Możliwości zastosowania 3 % stawki ryczałtu dla świadczonych usług gastronomicznych.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    05.03.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 5 marca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0115-KDST2-2.4011.22.2024.1.PR

    Możliwości opodatkowania uzyskiwanych przychodów z tytułu świadczonych usług gastronomicznych w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych według stawki 3%.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    03.10.2023 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 3 października 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP2-1.4010.388.2023.2.MW

    W zakresie ustalenia czy przekazywane prezenty, upominki, gadżety, o których mowa w przedstawionym stanie faktycznym, zarówno osobom szkolonym, pracownikom jak i kontrahentom i innym osobom biznesowym należą do dochodów opodatkowanych ryczałtem i należy zaliczyć do ukrytych zysków lub wydatków niezwiązanych z działalnością oraz czy przedstawione w stanie faktycznym zakupy usług gastronomicznych i cateringowych

    czytaj dalej
    Interpretacja
    11.09.2023 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 11 września 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0115-KDST2-1.4011.237.2023.2.JP

    Dotyczy zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w zakresie możliwości opodatkowania uzyskiwanych przychodów z tytułu świadczonych usług (wykonywanych jako podwykonawca) w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych według stawki 3%.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    01.09.2023 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 1 września 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP2-1.4010.180.2019.10.S/JF

    W zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków poniesionych na podstawie faktury VAT na zorganizowanie wydarzenia w postaci Uroczystości oraz Meetingu, związanych z otwarciem nowej siedziby Wnioskodawcy.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    18.08.2023 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 18 sierpnia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.395.2023.2.HJ

    Stawka ryczałtu w zakresie usług gastronomicznych.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    24.07.2023 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 24 lipca 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP3-2.4011.521.2023.2.BM

    Możliwości rozliczenia przychodów z działalności usługowej w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    06.02.2023 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 6 lutego 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.1008.2022.2.MAP

    Określenie stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    27.01.2023 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 27 stycznia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP3-2.4011.1199.2022.2.BM

    Dotyczy określenia stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.

    czytaj dalej
    Poprzednia
    1 2 3 4 5 6 7 8 9
    Następna
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.