Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (608085)
      • Kadry i płace (26134)
      • Obrót gospodarczy (88861)
      • Rachunkowość firm (3841)
      • Ubezpieczenia (35961)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady

    Interpretacje

    Interpretacje

    Temat
    Wszystkie Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU) pieczywo piwo podatek podatek dochodowy podatek od towarów i usług pozarolnicza działalność gospodarcza prace prace badawczo pracownik młodociany przepisy wspólnotowe przychód przychód z działalności gospodarczej wyroby cukiernicze
    Indeks tematów
    Wszystkie p
    Interpretacja
    11.09.2025 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 11 września 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDWP.4011.114.2025.2.IG

    Działalność Spółki, polegająca na opracowywaniu nowych receptur cukierniczych, stanowi działalność badawczo-rozwojową w rozumieniu art. 5a pkt 38 ustawy o PIT, ponieważ posiada charakter twórczy, innowacyjny oraz jest realizowana w systematyczny i zaplanowany sposób, prowadząc do zwiększenia zasobów wiedzy i tworzenia nowych zastosowań.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    31.12.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 31 grudnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0115-KDST2-1.4011.491.2024.2.AW

    Określenie właściwych stawek zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych dla usług związanych z prowadzeniem własnej cukierni.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    07.06.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 7 czerwca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0115-KDIT1.4011.170.2024.2.DB

    Możliwość zastosowania 3% stawki zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych dla usług gastronomicznych.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    11.10.2023 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 11 października 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.444.2023.2.DJD

    Zryczałtowany podatek dochodowy od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne - przechody ze sprzedaży wytwarzanych we własnym punkcie gastronomicznym pączków.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    04.07.2019 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 04.07.2019, sygn. 0114-KDIP4.4012.363.2019.1.EK, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP4.4012.363.2019.1.EK

    Zastosowanie obniżonej stawki podatku VAT do sprzedaży wyrobów cukierniczych sklasyfikowanych pod symbolem PKWIU 56.10.1.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    23.04.2015 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 23.04.2015, sygn. ILPP2/4512-1-15/15-6/JK, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/4512-1-15/15-6/JK

    Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży tortilli.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    21.02.2014 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 21.02.2014, sygn. ILPP2/443-1126/13-4/MR, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-1126/13-4/MR

    Stawka podatku.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    02.01.2014 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 02.01.2014, sygn. IPTPP2/443-851/13-2/JN, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP2/443-851/13-2/JN

    Zastosowanie stawki podatku VAT w wysokości 8% dla dostawy towarów z grupowania PKWiU 10.71.12.0 Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże oraz zastosowanie stawki podatku VAT w wysokości 5% dla dostawy towarów z grupowania PKWiU 10.71.11.0 Pieczywo świeże.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    23.08.2013 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 23.08.2013, sygn. ILPP2/443-455/13-3/AD, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-455/13-3/AD

    Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla pieczywa, którego data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 14 dni.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    23.08.2013 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 23.08.2013, sygn. ILPP2/443-455/13-2/AD, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-455/13-2/AD

    Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla wyrobów ciastkarskich i ciastek świeżych, których data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 14 dni lub 45 dni.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    29.05.2013 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 29.05.2013, sygn. ITPP1/443-665/11/13-S/IK, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-665/11/13-S/IK

    Czy w opisanej sytuacji faktycznej i prawnej Spółka może stosować obniżoną 8% stawkę VAT do dostawy towarów z grupowania PKWiU 10.71.12 Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże PKWiU z 2008 r. lub 1905 90 60 nomenklatury scalonej wtedy, gdy data ich minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 14 lub 45 dni?

    czytaj dalej
    Interpretacja
    29.09.2011 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 29.09.2011, sygn. IPPB1/415-627/11-4/KS, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPB1/415-627/11-4/KS

    W związku z faktem, iż Wnioskodawca otrzyma przedmiotowe dofinansowanie po dniu 31 stycznia 2009 r. zatem zastosowanie znajdzie nowe brzmienie przepisu art. 70b ust. 8 ustawy o systemie oświaty, z którego wynika, iż dofinansowanie kosztów kształcenia młodocianych pracowników nie jest już dotacją celową korzystającą ze zwolnienia z opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Tak więc, dofinansowanie

    czytaj dalej
    Interpretacja
    22.07.2011 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 22.07.2011, sygn. IPTPP1/443-100/11-2/IG, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP1/443-100/11-2/IG

    W stanie prawnym obowiązującym od dnia 1 kwietnia 2011 r. sprzedawane przez Wnioskodawcę wyroby itp., sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 10.71.12.0, tj. wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże od dnia 1 kwietnia 2011 r. są opodatkowane preferencyjną, tj. 8% stawką podatku od towarów i usług, jeżeli ich termin przydatności do spożycia nie przekracza 45 dni - na podstawie art. 146a pkt 2 ustawy w związku

    czytaj dalej
    Interpretacja
    06.07.2011 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 06.07.2011, sygn. ILPP2/443-650/11-3/AD, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-650/11-3/AD

    Czy Spółka może stosować przy sprzedaży swoich wyrobów zaklasyfikowanych do słodkich herbatników stawkę podatku w wysokości 7% (w 2011 r. 8%)?

    czytaj dalej
    Interpretacja
    16.06.2011 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 16.06.2011, sygn. ILPP2/443-529/11-3/BA, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-529/11-3/BA

    Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla wyrobów zamrożonych, które są sprzedawane do punktów sprzedaży.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    06.04.2011 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 06.04.2011, sygn. ILPP2/443-51/11-2/EN, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-51/11-2/EN

    Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla dostawy pieczywa świeżego oraz wyrobów ciastkarskich poddanych obróbce technologicznej.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    23.03.2011 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 23.03.2011, sygn. ILPP1/443-22/11-2/MS, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP1/443-22/11-2/MS

    Stawka podatku VAT na wyroby ciastkarskie

    czytaj dalej
    Interpretacja
    09.02.2011 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 09.02.2011, sygn. ITPP1/443-1144/10/TS, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-1144/10/TS

    Stawki podatku VAT w związku ze sprzedażą wyrobów ciastkarskich.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    08.07.2009 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 08.07.2009, sygn. ILPP2/443-672/09-2/AK, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-672/09-2/AK

    Czy sprzedaż wyrobów zaklasyfikowanych przez Organ Statystyczny do symbolu PKWiU 15.81.12 - 00.90 powinna być opodatkowana stawką VAT w wysokości 7%?

    czytaj dalej
    Interpretacja
    09.08.2007 Podatki

    Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 09.08.2007, sygn. ŁUS-II-2-423/166/07/AG, Łódzki Urząd Skarbowy, sygn. ŁUS-II-2-423/166/07/AG

    dotyczy zaliczenia do kosztów uzyskania przychodu - na podstawie art. 15 ust. 1 w związku z art. 16 ust. 1 pkt. 28 ustawy z dnia 15.02.1992r. o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz. U. z 2000r. Nr 54, poz. 654 ze zm.) - w brzmieniu obowiązującym od dnia 01.01.2007r. - wydatków związanych z zakupem artykułów spożywczych, piwa i alkoholu, przeznaczonych do prezentacji maszyn podczas targów i pokazów

    czytaj dalej
    Interpretacja
    14.11.2005 Podatki

    Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 14.11.2005, sygn. 1437/ZI/443/379/KO/05, Urząd Skarbowy Warszawa-Targówek, sygn. 1437/ZI/443/379/KO/05

    Ze stanu faktycznego przedstawionego we wniosku wynika, że Spółka jest producentem wyrobów ciastkarskich z ciasta parzonego - określonych jako świeże. Wyroby te Ośrodek Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych sklasyfikował do grupowania: PKWiU 15.81.12-00.00 "Wyroby ciastkarskie świeże (ciastka i ciasta, pieczywo cukiernicze i pozostałe wyroby ciastkarskie z dodatkiem środka słodzącego).Jak wynika

    czytaj dalej
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.