Określenie stawki ryczałtu dla usług sklasyfikowanych wg kodu PKWiU 56.21.19.0 oraz PKWiU 56.29.20.0.
Prawo do pomniejszenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu nabytej usługi (usług), tj. podatku wynikającego z faktur wystawionych przez hotel z tytułu zakwaterowania oraz z tytułu wyżywienia uczestników kursu (usługi gastronomiczne).
Uznanie świadczonej usługi gastronomicznej, wraz z opakowaniem, albo opakowaniem i dowozem za usługę kompleksową, co sprawia że przedmiotem opodatkowania będzie jedna czynność - usługa gastronomiczna, której podstawą opodatkowania będzie wartość usługi gastronomicznej wraz z opakowaniem, albo opakowaniem i dowozem.
Prawo do odliczenia podatku naliczonego od wydatków na organizację spotkań o charakterze szkoleniowo-integracyjnym (z wyłączeniem wydatków na usługi noclegowe i gastronomiczne) w części dot. pracowników biorących w nich udział i brak prawa do odliczenia podatku naliczonego od ww. wydatków w części dot. pozostałych podmiotów biorących w nich udział.
Określenie stawki ryczałtu z tytułu świadczonych usług sklasyfikowanych wg PKWiU pod symbolem 56.10.19.0.
Określenie stawki ryczałtu z tytułu świadczonych usług sklasyfikowanych wg PKWiU pod symbolem 56.10.
Refakturowanie usług noclegowych i gastronomicznych oraz prawo do odliczenia z tytułu nabycia tych usług.
Wymienione we wniosku usługi opierają się na usłudze podstawowej, którą jest usługa noclegowa a pozostałe objęte tymi usługami świadczenia stanowią jedynie świadczenia pomocnicze. Tym samym usługi te należy taktować jako elementy kompleksowej usługi, której istotę jest oddanie budynku do używania na podstawie umowy najmu, dzierżawy lub innej umowy o podobnym charakterze.
Stawka ryczałtu do usług przygotowania posiłków (usługi gastronomiczne) o PKWiU 56.29.19.0 jako podwykonawca.
Możliwość zastosowania 3% stawki zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych dla usług sklasyfikowanych wg PKWiU 56.29.19.0 (usługi gastronomiczne)
Usługi świadczone przez nową spółkę założoną przez Wnioskodawcę w celu świadczenia na jego rzecz usług związanych z nieruchomością będą stanowiły dla Wnioskodawcy ukryty zysk w rozumieniu art. 28m ust. 3 pkt 3 ustawy o CIT
Brak prawa do odliczenia podatku naliczonego od wydatków na usługi gastronomiczne.
Możliwość zastosowania 3% stawki zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych dla usług gastronomicznych.
Czy dla potrzeb stosowania opodatkowania tzw. podatkiem od przychodów z budynków, o którym mowa w art. 24b ust. 1 ustawy o CIT, przy wyznaczaniu przychodu, o którym mowa w art. 24b ust. 9 ustawy o CIT, zgodnie z art. 24b ust. 6 w związku z ust. 3 ustawy o CIT należy uwzględnić części budynku hotelu, w których znajdują się pokoje hotelowe, w których Spółki z Grupy wykonują usługi hotelarskie oraz sale
Brak prawa do odliczenia kwot podatku naliczonego wynikającego z faktur dokumentujących zakup usług noclegowych (hotelowych) lub gastronomicznych albo jednych i drugich, świadcząc jednocześnie usług turystyki opodatkowane na zasadach innych niż określone w art. 119 ustawy, pomimo uchylenia art. 88 ust. 1 pkt 4 lit. a) ustawy.
Ustalenie czy przychody uzyskane przy wykorzystaniu obiektów, w których świadczone są usługi noclegowe oraz konferencyjne opodatkowane będą podatkiem od przychodów z budynków.
Konieczność pobierania opłaty za produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych (tzw. opłata produktowa).
Opodatkowanie Usług nr 1-7 świadczonych na rzecz zamawiających oraz prawo do odliczenia podatku VAT od nabywanych usług noclegowych wykorzystywanych do świadczenia Usług nr 1-7 na podstawie art. 86 ust. 1, art. 88 ust. 1 pkt lit. c) i art. 119 ust. 4 ustawy o VAT.
Zastosowanie jednej właściwej stawki podatku VAT dla organizacji Usług nr 1-7 oraz uznanie, że usługa noclegowa jest elementem składowym kompleksowych Usług nr 1-4.
Możliwość zastosowania 3% stawki zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych dla usług sklasyfikowanych wg PKWiU 56.29.19.0 (usługi gastronomiczne).
Uznanie, że Spółka jest uprawniona do odliczenia podatku VAT naliczonego wykazanego na fakturach dotyczących zakupu towarów i usług w celu organizacji Wydarzenia dla pracownic, za wyjątkiem wydatków związanych z zakupem alkoholu.
Obowiązek ewidencjonowania na kasie fiskalnej sprzedaży związanej z działalnością polegającą na pieczeniu ciast i wyrobów garmażeryjnych w domu.
Prawo do odliczenia podatku naliczonego w związku z nabyciem usług gastronomicznych.
Prawo do obniżenia podatku należnego o podatek naliczony wynikający z faktur dokumentujących zakup usług gastronomicznych oraz usług cateringowych.