Opłaty marketingowe uiszczane na rzecz Związku, będące odpłatnością za usługi reklamowe i promocyjne, mogą być zaliczone do kosztów uzyskania przychodów w rozumieniu art. 22 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym, jako wydatki poniesione w celu osiągnięcia przychodów, pod warunkiem odpowiedniego udokumentowania ich związku z działalnością gospodarczą.
Opłaty marketingowe ponoszone przez podatnika w ramach prowadzonej działalności gospodarczej mogą być zaliczone do kosztów uzyskania przychodów, jeżeli są związane z celowym działaniem mającym promować działalność i zwiększać przychody. Warunkiem jest ich prawidłowe udokumentowanie oraz brak wyłączenia z kosztów podatkowych na podstawie art. 23 ust. 1 ustawy PIT.
Opłaty marketingowe ponoszone przez podatnika będącego franczyzobiorcą mogą być zaliczone do kosztów uzyskania przychodów, o ile spełniają przesłanki art. 22 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, nie są składkami członkowskimi, i są należycie udokumentowane jako wydatek wpływający na przychody.
Opłaty marketingowe ponoszone na rzecz związku pracodawców za świadczone usługi mogą być zaliczane do kosztów uzyskania przychodów, jeżeli spełniają przesłanki racjonalności, gospodarczego uzasadnienia i udokumentowania, przy czym nie stanowią one składek członkowskich w rozumieniu art. 23 ust. 1 pkt 30 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Powiat, dokonując realizacji projektu w zakresie zadań własnych w edukacji publicznej, nie ma prawa do odliczenia VAT naliczonego od wydatków, gdyż te nie są związane z czynnościami opodatkowanymi podatkiem VAT, zgodnie z art. 86 ust. 1 ustawy o VAT.
Opłata SUP za jednorazowe opakowania, pobierana zgodnie z Dyrektywą SUP, nie stanowi przychodu ani kosztu uzyskania przychodów w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, gdyż jej przepływ przez podatnika nie skutkuje definitywnym przysporzeniem majątkowym, a sam przedsiębiorca pełni jedynie funkcję płatnika.
Wniesienie aportem restauracji jako zorganizowanej części przedsiębiorstwa do spółek z o.o. będzie zwolnione z opodatkowania na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 109 ustawy o PIT, pod warunkiem rzeczywistej zdolności ZCP do samodzielnego działania oraz braku celu unikania opodatkowania.
Zespół składników materialnych i niematerialnych przyporządkowany do restauracji, stanowi zorganizowaną część przedsiębiorstwa, co pozwala na jego wniesienie aportem do spółki z ograniczoną odpowiedzialnością bez generowania podatkowych przychodów u wnoszącego, zgodnie z art. 21 ust.1 pkt 109 ustawy o PIT.
Opłata SUP, nakładana na produkty jednorazowego użytku, nie stanowi przychodu podatkowego dla przedsiębiorcy na gruncie ustawy o PIT z uwagi na jej nietrwały charakter oraz obowiązek przekazania organowi samorządowemu, zgodnie z ustawą SUP.
Określenie stawki ryczałtu z tytułu świadczonych usług sklasyfikowanych wg PKWiU pod symbolem 56.10.19.0.
Określenie stawki ryczałtu z tytułu świadczonych usług sklasyfikowanych wg PKWiU pod symbolem 56.10.
Kwalifikacja wydatków w oparciu o ulgę badawczą-rozwojową w związku z opracowaniem nowych receptur.
Zryczałtowany podatek dochodowy od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne - przechody ze sprzedaży wytwarzanych we własnym punkcie gastronomicznym pączków.
Podatek od towarów i usług w zakresie uznania przedmiotu transakcji sprzedaży za ZCP, niepodlegania opodatkowaniem oraz prawa do obniżenia podatku VAT.
Możliwość rozliczenia przychodów z działalności gastronomicznej w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
Uznanie zespołu składników materialnych i niematerialnych związanych ze świadczeniem usług hotelarskich i najmu lokali oraz z działalnością restauracyjną i gastronomiczną za zbycie zorganizowanej części przedsiębiorstwa oraz wyłączenie z opodatkowania ww. czynności.
Wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej w kwestii braku obowiązku zastosowania kasy rejestrującej on-line w przyczepie typu food truck.
w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów podatkowych wskazanych we wniosku wydatków ponoszonych przez Spółkę na zakup artykułów spożywczych opisanych w stanie faktycznym, nabywanych na rzecz „Personelu”
Prawo do odliczenia podatku VAT naliczonego z faktur zakupu usług gastronomicznych nabywanych przez Wnioskodawcę w celu ich dalszej odsprzedaży, w ramach usług zakwaterowania.
w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów podatkowych wskazanych we wniosku wydatków ponoszonych przez Spółkę na zakup artykułów spożywczych, opisanych w stanie faktycznym nabywanych na rzecz Personelu