Usługi cateringowe przekazywane pracownikom, niezależnie od intencji optymalizacji warunków pracy, stanowią zaspokojenie ich potrzeb osobistych, co wyłącza prawo do odliczenia VAT naliczonego. Brak prawa do odliczenia uniemożliwia także nałożenie obowiązku naliczenia VAT należnego.
Nabywane przez spółkę usługi zbiorowego żywienia od organizatora spełniają kryteria usług gastronomicznych, które na mocy art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT, nie uprawniają do odliczenia podatku naliczonego. Rozszerzenie ograniczenia prawa do odliczeń uznaje się za zgodne z unijną zasadą stand still, ponieważ dotyczyło przepisów uprzednio martwych.
W przypadku objęcia usług cateringowych preferencyjną stawką 0% VAT, bony stanowiące wynagrodzenie za te usługi należy traktować jako SPV, co obliguje do opodatkowania transferu bonów na zasadach ogólnych.
Podatek od towarów i usług w zakresie prawa do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego wynikającego z faktur dokumentujących świadczone kompleksowe usługi kateringowe.
Prawo Spółki do odliczenia podatku VAT naliczonego wykazanego na fakturach dotyczących zakupu towarów i usług w celu organizacji Wydarzeń (1, 2, 3, 4).
Prawo do odliczenia podatku VAT od usługi cateringowej zamawianej do miejsca prowadzenia Pana jednoosobowej działalności w systemie home-office.
czy w opisanym modelu biznesowym Wnioskodawca będzie brał udział w świadczeniu usług na rzecz Klienta, o którym mowa w art. 8 ust. 2a ustawy o VAT (pytanie nr 1); - czy Wnioskodawca ma prawo do odliczenia podatku naliczonego wykazanego na wystawionych przez Restauratorów fakturach dotyczących usług (pytanie nr 2); - czy zapewnienie Restauratorom odpłatnego dostępu do Aplikacji, szkoleń dla pracowników
Zastosowanie art. 8 ust. 2a ustawy do czynności w zakresie nabywania i odsprzedaży usług cateringowych oraz prawa do obniżenia podatku należnego o podatek naliczony z tytułu nabycia ww. usług.
Prawo do odliczenia podatku naliczonego za usługi gastronomiczne i kateringowe dotyczące kosztów poniesionych w związku z rozmowami biznesowymi z kontrahentami
prawo do odliczenia podatku naliczonego VAT od nabywanych usług cateringowych
prawo do odliczenia podatku naliczonego VAT od nabywanych usług cateringowych
Czy opisane wydatki związane ze zwyczajowym poczęstunkiem w ramach prowadzonej działalności można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów, a zatem wydatki te nie są kosztami, o których mowa w art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych?
Prawo do odliczenia podatku naliczonego z tytułu nabycia usług cateringowych.
odliczenie podatku VAT od nabywanych usług cateringowych oraz usług gastronomicznych
W zakresie uznania nabywanych przez Wnioskodawcę usług za usługi kateringowe i w związku z tym możliwości obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z faktur VAT dokumentujących nabycie ww. usług.
Wnioskodawcy przysługuje prawo do odliczenia podatku VAT naliczonego z tytułu nabywanych usług cateringowych.
Czy koszty poniesione przez Spółkę w celu zapewnienia wyżywienia dla celów danej produkcji filmowej lub telewizyjnej stanowią koszty uzyskania przychodów na podstawie art. 15 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz nie stanowią kosztów reprezentacji, o których mowa w art. 16 ust. 1 pkt. 28 tej ustawy?
Czy koszty poniesione przez Spółkę w celu zapewnienia wyżywienia dla celów danej produkcji filmowej lub telewizyjnej stanowią koszty uzyskania przychodów na podstawie art. 15 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz nie stanowią kosztów reprezentacji, o których mowa w art. 16 ust. 1 pkt. 28 tej ustawy?
opodatkowania właściwą stawką VAT odsprzedawanych usług cateringowych
Czy w przypadku, gdy Spółka na podstawie faktur VAT nabywa usługi cateringowe a nie gastronomiczne, uzyskuje podstawę do odliczenia podatku naliczonego?
Czy w związku z wykonywaną działalnością w zakresie kateringu podatnik ma prawo do odliczenia podatku VAT naliczonego przy zakupie posiłków zafakturowanych ze stawką VAT 7% i oznaczonych symbolami PKWiU: 55.3-usługi gastronomiczne oraz 55.5-usługi stołówkowe i cateringowe ?