Produkcja piwa przy uwzględnieniu instrukcji dotyczących ilości słodu, chmielu oraz rodzaju piwa i etykietowania go etykietami kontrahenta wypełnia znamiona wytwarzania na podstawie licencji, co wyklucza możliwość skorzystania z ulgi dla małych browarów.
Produkcja piwa na podstawie licencji uzyskanej od innego przedsiębiorcy i możliwość zwolnienia od akcyzy tak produkowanego piwa
Możliwość zwolnienia od akcyzy piwa produkowanego w roku kalendarzowym w ilości 200 000 hl.
Możliwość zastosowania zwolnienia od akcyzy piwa, w przypadku podpisania przez Wnioskodawcę i Spółkę powiązaną umowy o współpracy i gdy roczna produkcja piwa w obu podmiotach nie przekroczy 200 000 hl.
Możliwość korzystania przez Wnioskodawcę ze zwolnienia od akcyzy piwa, produkowanego w ilości do 200 000 hl w roku kalendarzowym, w przypadku zlecenia innemu podmiotowi usługowego rozlewu piwa.
Wpływ usługowego rozlewu piwa na możliwość skorzystania ze zwolnienia od akcyzy, gdy w roku kalendarzowym roczna ilość piwa rozlanego na własny rachunek i rozlanego usługowo nie przekroczy 200 000 hl.
Brak zwolnienia od akcyzy piwa produkowanego w roku kalendarzowym na własny rachunek w ilości do 200 000 hl, gdy łączna ilość wyprodukowanego własnego piwa oraz rozlanego usługowo dla innego browaru przekracza w roku kalendarzowym 200 000 hl; metodologia ustalania rocznego limitu produkcji piwa.