Prawidłowe udokumentowanie sprzedaży usług gastronomicznych i cateringowych świadczonych przez jednostkę samorządową wymaga, by paragony fiskalne były fizycznie przekazywane nabywcom. Samo umożliwienie odbioru paragonów w punkcie stacjonarnym nie spełnia wymogów art. 111 ust. 3a UoVAT, co czyni praktykę ich niszczenia po niezaschnięciu za nieprawidłową, w świetle obowiązków ewidencyjnych określonych
Zakres stawki ryczałtu dla świadczonych usług przygotowywania i sprzedaży posiłków, oraz sprzedaży napoi.
Ustalenie:1. czy usługi edukacyjne świadczone przez Wnioskodawcę są objęte regulacjami ustawy o podatku od towarów i usług oraz jaką stawką podatku VAT powinny być opodatkowane usług edukacyjno-wychowawcze;2. czy odpłatność za korzystanie przez dzieci z posiłków w stołówce Wnioskodawcy podlega regulacjom ustawy o podatku od towarów i usług oraz jaką stawką podatku VAT winna być opodatkowana ta usługa
Jaką stawką podatku od towarów i usług należy opodatkować usługi stołówkowe świadczone przez Wnioskodawcę?
w sytuacji, gdy Wnioskodawca świadczy usługi sklasyfikowane w grupowaniu PKWiU 55.51.10-00.00, opodatkowane są one na mocy § 6 ust. 1 ww. rozporządzenia preferencyjną 7% stawką podatku od towarów i usług.
opodatkowanie czynności wynajmu hali gimnastycznej na cele rekreacyjno-sportowe, wynajmu pomieszczeń szkolnych oraz usług gastronomicznych