Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (608085)
      • Kadry i płace (26134)
      • Obrót gospodarczy (88861)
      • Rachunkowość firm (3841)
      • Ubezpieczenia (35961)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady

    Interpretacje

    Interpretacje

    Temat
    Wszystkie dofinansowanie dostawa towarów działalność działalność badawczo działalność gospodarcza działalność wytwórcza wyroby cukiernicze
    Indeks tematów
    Wszystkie d
    Interpretacja
    11.09.2025 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 11 września 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDWP.4011.114.2025.2.IG

    Działalność Spółki, polegająca na opracowywaniu nowych receptur cukierniczych, stanowi działalność badawczo-rozwojową w rozumieniu art. 5a pkt 38 ustawy o PIT, ponieważ posiada charakter twórczy, innowacyjny oraz jest realizowana w systematyczny i zaplanowany sposób, prowadząc do zwiększenia zasobów wiedzy i tworzenia nowych zastosowań.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    31.12.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 31 grudnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0115-KDST2-1.4011.491.2024.2.AW

    Określenie właściwych stawek zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych dla usług związanych z prowadzeniem własnej cukierni.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    11.10.2023 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 11 października 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.444.2023.2.DJD

    Zryczałtowany podatek dochodowy od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne - przechody ze sprzedaży wytwarzanych we własnym punkcie gastronomicznym pączków.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    06.02.2017 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 06.02.2017, sygn. 0461-ITPP1.4512.947.2016.1.EA, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. 0461-ITPP1.4512.947.2016.1.EA

    Jaką stawką podatku od towarów i usług należy w zaistniałym stanie faktycznym opodatkować dostawę (sprzedaż) kontrahentom przez Spółkę zapiekanych w 80% wyrobów świeżych, sprzedawanych następnie w postaci zamrożonej?

    czytaj dalej
    Interpretacja
    23.04.2015 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 23.04.2015, sygn. ILPP2/4512-1-15/15-6/JK, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/4512-1-15/15-6/JK

    Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży tortilli.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    30.12.2014 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 30.12.2014, sygn. ITPB1/415-1101/14/MP, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPB1/415-1101/14/MP

    Zryczałtowany podatek dochodowy od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w zakresie ustalenia stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    18.12.2014 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 18.12.2014, sygn. IPPP2/443-987/14-3/MT, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP2/443-987/14-3/MT

    Zastosowanie obniżonej stawki podatku VAT w wysokości 8% do dostawy towarów z grupowania PKWiU 10.71.12.0 Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, któremu odpowiada kod CN 1905 90 60, wtedy, gdy data ich minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 45 dni.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    18.07.2014 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 18.07.2014, sygn. IPTPP1/443-315/14-4/IG, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP1/443-315/14-4/IG

    1. Jaką stawkę podatku VAT będą miały ciasteczka z ciasta parzonego ptysiowego bez środków konserwujących o PKWiU 10.71.12, z terminem przydatności do spożycia 90 dni? 2. Jaką stawkę podatku VAT będą miały ciasteczka z ciasta kruchego, z nadzieniem jak i bez nadzienia i podlewane polewą czekoladopodobną, bez środków konserwujących o PKWiU 10.71.12, z terminem przydatności do spożycia 90 dni? 3. Jaką

    czytaj dalej
    Interpretacja
    18.07.2014 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 18.07.2014, sygn. IPTPP1/443-315/14-5/IG, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP1/443-315/14-5/IG

    Jaką stawkę podatku VAT będą miały ciasteczka o nazwie handlowej i , w których skład wchodzą nasiona i płatki zbóż, orzechy, wiórki kokosowe, tłuszcz roślinny oraz syrop glukozowy o symbolu PKWiU 10.61.33 z terminem przydatności do spożycia 90 dni?

    czytaj dalej
    Interpretacja
    21.02.2014 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 21.02.2014, sygn. ILPP2/443-1126/13-4/MR, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-1126/13-4/MR

    Stawka podatku.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    28.01.2014 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 28.01.2014, sygn. IBPP2/443-1007/13/RSz, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP2/443-1007/13/RSz

    stawka podatku na dostawę wyrobów ciastkarskich i ciastek świeżych o przydatności do spożycia powyżej 45 dni i o symbolu PKWiU 10.71.12.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    17.10.2013 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 17.10.2013, sygn. ILPP5/443-151/13-3/PG, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP5/443-151/13-3/PG

    Możliwość zastosowania obniżonej stawki podatku do dostawy wyrobów ciastkarskich oraz pieczywa świeżego w sytuacji gdy data ich minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 14 lub 45 dni.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    17.10.2013 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 17.10.2013, sygn. ILPP5/443-151/13-2/PG, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP5/443-151/13-2/PG

    Możliwość zastosowania obniżonej stawki podatku do dostawy wyrobów ciastkarskich oraz pieczywa świeżego w sytuacji gdy data ich minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 14 lub 45 dni.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    10.09.2013 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 10.09.2013, sygn. IPTPP1/443-522/13-2/MW, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP1/443-522/13-2/MW

    Stawka podatku VAT dla wytwarzanych wyrobów ciastkarskich, gdy data ich minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 45 dni

    czytaj dalej
    Interpretacja
    09.09.2013 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 09.09.2013, sygn. IPTPP1/443-476/13-2/MW, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP1/443-476/13-2/MW

    Stawka podatku VAT dla wytwarzanych wyrobów drożdżówek, chałek, rogali i rożków

    czytaj dalej
    Interpretacja
    23.08.2013 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 23.08.2013, sygn. ILPP2/443-455/13-3/AD, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-455/13-3/AD

    Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla pieczywa, którego data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 14 dni.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    23.08.2013 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 23.08.2013, sygn. ILPP2/443-455/13-2/AD, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-455/13-2/AD

    Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla wyrobów ciastkarskich i ciastek świeżych, których data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 14 dni lub 45 dni.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    30.07.2013 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 30.07.2013, sygn. IPPP2/443-741/13-2/KG, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP2/443-741/13-2/KG

    opodatkowanie podatkiem VAT dostawy wyrobów ciastkarskich sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.71.12.0

    czytaj dalej
    Interpretacja
    24.10.2012 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 24.10.2012, sygn. ILPP2/443-796/12-4/SJ, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-796/12-4/SJ

    Czy produkowane przez Wnioskodawcę wyroby ciastkarskie o PKWiU 10.71.12.0 (bezy, anyżki, babeczki kruche) winny być opodatkowane stawką VAT 8%?

    czytaj dalej
    Interpretacja
    29.09.2011 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 29.09.2011, sygn. IPPB1/415-627/11-4/KS, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPB1/415-627/11-4/KS

    W związku z faktem, iż Wnioskodawca otrzyma przedmiotowe dofinansowanie po dniu 31 stycznia 2009 r. zatem zastosowanie znajdzie nowe brzmienie przepisu art. 70b ust. 8 ustawy o systemie oświaty, z którego wynika, iż dofinansowanie kosztów kształcenia młodocianych pracowników nie jest już dotacją celową korzystającą ze zwolnienia z opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Tak więc, dofinansowanie

    czytaj dalej
    Interpretacja
    06.07.2011 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 06.07.2011, sygn. ILPP2/443-650/11-3/AD, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-650/11-3/AD

    Czy Spółka może stosować przy sprzedaży swoich wyrobów zaklasyfikowanych do słodkich herbatników stawkę podatku w wysokości 7% (w 2011 r. 8%)?

    czytaj dalej
    Interpretacja
    09.02.2011 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 09.02.2011, sygn. ITPP1/443-1144/10/TS, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-1144/10/TS

    Stawki podatku VAT w związku ze sprzedażą wyrobów ciastkarskich.

    czytaj dalej
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.