Przychód uzyskany z usług okołoprawnych sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 69.10.19.0 powinien zostać opodatkowany stawką ryczałtu w wysokości 15% na podstawie art. 12 ust. 1 pkt 2 lit. l. Przychód z usług dotyczących analizy ryzyka politycznego dla działalności klienta sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 74.90.20.0 powinien zostać opodatkowany stawką ryczałtu w wysokości 8,5% na podstawie art. 12
Brak zastosowania mechanizmu podzielonej płatności w przypadku sprzedaży towarów wymienionych we wniosku oraz brak obowiązku umieszczania na wystawionych fakturach adnotacji „mechanizm podzielonej płatności”.
Wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w zakresie możliwości opodatkowania uzyskiwanych przychodów z tytułu świadczonych usług w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych według stawki 8,5%. PKWiU 74.90.19.0, 74.90.12, 74.90.2
Rękodzieło - malowanie ręczne porcelany, ceramiki, szkła oraz sprzedaży przedmiotów przez Internet stawki ryczałtu ewidencjonowanego
Sprzedawany towar jest w formie gumy do żucia nie zawierającej cukru i zawierający substancje słodzące. Sprzedawany towar nie jest ponadto ekstraktem słodowym, ani nie należy do grupy produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%, które również są wymienione w klasyfikacji PKWiU 10.89.19.0 ale są wyłączone ze stosowania obniżonej stawki podatku za podstawie załącznika do ustawy nr 3, poz. 48. W opisanej
Stawka podatku dla sprzedaży w sklepie produkowanych przez Wnioskodawcę deserów klasyfikowanych do PKWiU 10.89.19.0 oraz koktajli do PKWiU 11.07.19.0.
w zakresie zastosowania 8% stawki podatku VAT do dostawy wyrobów ciastkarskich tj. towarów z grupowania PKWiU 10.71.12.0, dla których minimalna data trwałości nie przekroczy 45 dni
Dostawa towarów opisanych we wniosku, tj. suszonych owoców w postaci krążków i półkrążków zaklasyfikowanych przez Zainteresowanego wg PKWiU z 2008 r. do grupowania 10.89.19.0, nie zawierającej alkoholu o zawartości powyżej 1,2% i jednocześnie nie będącej ekstraktem słodowym, na podstawie art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146a pkt 2 i poz. 48 załącznika nr 3 do ustawy, podlega opodatkowaniu przewidzianą
Należy wskazać, że sprzedaż ww. produktów sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.39.13.0 powinna być opodatkowana preferencyjną stawką podatku VAT w wysokości 8% zgodnie z art. 41 ust. 2 w zw. z art. 146a pkt 2 ustawy, jako wymienione w poz. 26 załącznika nr 3 do ustawy. Zatem stanowisko Wnioskodawcy, zgodnie z którym dostawa produktów: suszona cebula w małych kawałkach i suszone łamane liście pietruszki
w zakresie uznania sprzedaży drożdżówki z serem i jagodami oraz pączka z nadzieniem wieloowocowym za dostawę towarów opodatkowaną stawką podatku VAT w wysokości 8%
Skoro produkowane przez Wnioskodawcę prażynki ziemniaczane solone i prażynki ziemniaczano-pszenne o smaku bekonu mieszczą się w grupowaniach PKWiU 10.31.14.0 Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane, gdzie indziej niesklasyfikowane, to sprzedaż tych produktów będzie korzystać z obniżonej stawki 8%, określonej w art. 41 ust. 2 w zw. z art. 146a pkt 2 i poz. 26 załącznika nr 3 do ustawy.
stawka podatku dla produktów waflowych o zawartości wody przekraczającej 10% masy
Czy opisany w niniejszym wniosku Produkt jest artykułem spożywczym, o którym mowa w poz. 48 załącznika nr 3 do Ustawy o VAT i tym samym można stosować do niego obniżoną stawkę podatku VAT w wysokości 8%?
Stawki podatku VAT dla dostawy krajowych produktów waflowych o zawartości wody nieprzekraczającej 10% masy.
Czy Spółka postąpi prawidłowo opodatkowując sprzedaż suplementu diety w płynie 5% stawką VAT?
Czy przyjęta przez Wnioskodawcę stawka 5% na soki wydane podczas przyjęcia do posiłku jest prawidłowa?
Zastosowanie stawki podatku VAT w wysokości 8% dla dostawy towarów z grupowania PKWiU 10.71.12.0 Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże oraz zastosowanie stawki podatku VAT w wysokości 5% dla dostawy towarów z grupowania PKWiU 10.71.11.0 Pieczywo świeże.
stawka podatku dla wyrobów ciastkarskich i ciastek świeżych, których data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 45 dni
Sprzedawany przez Wnioskodawcę towar O., sklasyfikowany pod symbolem PKWiU ex 01.28.14.0, mieści się w poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o podatku od towarów i usług, zatem spełniona jest przesłanka z art. 41 ust. 2a tej ustawy do zastosowania na ten towar stawki podatku w wysokości 5%.
Czy sklasyfikowanie produktu K. w grupowaniu PKWiU 01.28.13.0 i zgodnie z ustawą o podatku od towarów i usług opodatkowanie stawką VAT w wysokości 8% jest poprawną klasyfikacją?
Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla pieczywa, którego data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 14 dni.