Zakaz odliczenia VAT od nabywanych przez podatnika usług noclegowych i gastronomicznych nie może dotyczyć podatników, którzy nabywają te usługi w celu ich odsprzedaży konsumentom lub innym podatnikom VAT – wyrok NSA z 31 stycznia 2023 r., sygn. akt I FSK 2347/19.
Przedsiębiorca (kucharz) w ramach działalności gospodarczej przygotowuje posiłki na rzecz firmy X, która jako podwykonawca świadczy usługi gastronomiczne dla restauracji – firmy Y. W ramach współpracy zleceniodawca, tj. firma X, obliguje przedsiębiorcę do korzystania ze sprzętów i narzędzi, które są w jego siedzibie. Natomiast produkty, przy użyciu których przedsiębiorca wykonuje swoją usługę, należą
Od lipca 2023 r. zacznę prowadzić restaurację. Jaką stawką ryczałtu powinnam opodatkowywać świadczone przeze mnie usługi? Czy sprzedaż frytek mam opodatkować stawką 3%, a piwa stawką 8,5%?
Jeżeli na targowisku prowadzona jest działalność mieszana, tj. polegająca w części na przygotowywaniu posiłków, a w części na sprzedaży produktów gotowych, to podlega ona opłacie targowej - wyrok NSA z 18 sierpnia 2022 r., sygn. akt III FSK 793/21.
Serwowanie dań na wynos przez obiekty gastronomiczne szybkiej obsługi należy traktować jako dostawę towarów, a nie jako świadczenie usług - wyrok TSUE z 22 kwietnia 2021 r., C-703/19 JK.
Do końca 2020 r. podatnicy świadczący usługi gastronomiczne, hotelarskie i sprzedawcy węgla powinni wymienić „stare” kasy na kasy online. Mimo trwającej pandemii COVID-19, której skutki dotknęły właśnie branże hotelarską i gastronomiczną, Minister Finansów nie zdecydował się jak dotąd na przesunięcie terminu wymiany kas dla tych branż.
Ministerstwo Finansów poinformowało, że zajmie ostateczne stanowisko w sprawie zasad odliczania VAT od usług noclegowych i gastronomicznych dopiero po rozstrzygnięciu sprawy przez NSA. Zgodnie z wyrokiem TSUE z 2 maja 2019 r. (sygn. C-225/18 Grupa Lotos) to do polskiego Naczelnego Sądu Administracyjnego będzie należało rozstrzygnięcie, czy podmiot taki jak Grupa Lotos świadczy usługi turystyki i przysługuje
Podatnicy świadczący usługi turystyki mają prawo do odliczania VAT od nabywanych i następnie refakturowanych usług noclegowych albo gastronomicznych (wyrok TSUE z 2 maja 2019 r., C-225/18 Grupa Lotos S.A.).
Opłaty targowej nie można pobierać od każdej działalności gospodarczej prowadzonej na targowisku. Przedmiotem opłaty targowej jest wyłącznie sprzedaż rzeczy dokonywana na targowisku. Opłacie targowej nie podlegają zatem przedsiębiorcy, którzy na targowisku świadczą wyłącznie usługi, np. gastronomiczne. Takie stanowisko zajął Minister Finansów w przytoczonej opinii.
Prowadzę działalność gospodarczą polegającą na kompleksowej organizacji przyjęć weselnych i okolicznościowych, bez zapewnienia alkoholu. Do usług tych należy przygotowanie i podanie posiłków oraz napojów chłodzących. Przyjęcia odbywają się w mojej sali, która jest w ewidencji środków trwałych. Jaką stawkę VAT mam zastosować? Czy oddzielnie 22% na usługę wynajmu sali, a na usługi gastronomiczne 7% VAT
Od 1 stycznia 2016 r. handlowcy w szerszym niż dotychczas zakresie nie muszą metkować swoich towarów. Nie ma także wymogu uwidaczniania cen jednostkowych, m.in. na produktach leczniczych. Uproszczono zasady informowania konsumentów o cenach towarów i usług. Takie zmiany wprowadza nowe rozporządzenie w sprawie uwidaczniania cen (dalej: rozporządzenie). Przedstawiamy, na jakie nowości powinni zwrócić
Ministerstwo Finansów poinformowało, że do 30 listopada 2016 r. można zgłaszać do właściwego dyrektora izby skarbowej zamiar skorzystania w 2017 r. z dotacji do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych. Z kolei przedsiębiorcy, którzy już w trakcie 2017 r. zdecydowaliby się na rozpoczęcie korzystania z dotacji, mogą złożyć takie zgłoszenie nie później niż 30 dni przed miesiącem, za który będą ubiegać