Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (608083)
      • Kadry i płace (26134)
      • Obrót gospodarczy (88852)
      • Rachunkowość firm (3841)
      • Ubezpieczenia (35956)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady

    Porady i artykuły

    Porady i artykuły

    Temat
    Wszystkie posiłek profilaktyczny
    Indeks tematów
    Wszystkie a b e k m n o p s ś t u v z
    Porada
    14.10.2021 Podatki

    Czy można odliczać VAT od zakupu posiłków profilaktycznych dla pracowników

    czytaj dalej
    Porada
    08.09.2021 Podatki

    Czy ekwiwalent pieniężny za posiłki profilaktyczne stanowi przychód ze stosunku pracy

    Pracodawca ma obowiązek zapewnienia pracownikom posiłków profilaktycznych. Takie świadczenie korzysta ze zwolnienia z PIT. Czy zwolnienie to obejmuje również ekwiwalenty pieniężne za te posiłki?

    czytaj dalej
    Artykuł
    04.11.2019 Kadry i płace

    Obowiązki pracodawcy z zakresu bhp w porze zimowej

    Okres zimowy według przepisów bhp rozpoczyna się 1 listopada, a kończy 31 marca kolejnego roku. W tym czasie pracodawcy muszą zadbać o odpowiednią odzież i obuwie ochronne oraz napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników. Muszą także zapewnić właściwą temperaturę w pomieszczeniach pracy (nie może być ona niższa niż 18°C w przypadku wykonywania prac lekkich i biurowych oraz niższa niż 14°C w przypadku

    czytaj dalej
    Artykuł
    16.07.2019 Podatki Kadry i płace

    Jak zapewniać pracownikom posiłki profilaktyczne od 9 lipca 2019 r.

    Od 9 lipca 2019 r. pracodawca, który nie ma możliwości wydania pracownikowi wykonującemu prace szczególnie uciążliwe jednego gorącego dania w czasie pracy ze względu na rodzaj wykonywanej pracy lub ze względów organizacyjnych, może przekazać mu m.in. bony, talony, kupony lub inne dowody uprawniające do otrzymania wskazanego posiłku. Na podstawie tych znaków pracownik może też kupić produkty umożliwiające

    czytaj dalej
    Porada
    07.03.2019 Podatki Kadry i płace

    Czy należy opodatkować wartość karty na zakup posiłków profilaktycznych przez pracownika

    czytaj dalej
    Artykuł
    09.01.2019 Podatki

    Czy po stronie pracowników, którym pracodawca zapewnia karty żywieniowe, powstaje przychód ze stosunku pracy - interpretacja MF

    Pracownicy, którzy otrzymują karty żywieniowe od pracodawcy zobowiązanego do zapewnienia im posiłków i napojów profilaktycznych, osiągają przychód ze stosunku pracy, jeżeli pracodawca nie ma kontroli, jakie posiłki i napoje będą kupowane na podstawie otrzymanych kart. Potwierdził to Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji, której fragment przedstawiamy.

    czytaj dalej
    Porada
    02.07.2018 Podatki

    Jak rozliczyć bony wydawane pracownikom na posiłki profilaktyczne

    czytaj dalej
    Porada
    27.06.2018 Podatki

    Jak rozliczyć zwrot wydatków na zakup artykułów spożywczych poniesionych przez pracownika uprawnionego do posiłków profilaktycznych

    Pracownik uprawniony do posiłku profilaktycznego samodzielnie kupuje artykuły żywnościowe, z których sporządza ten posiłek. Nasza spółka jako pracodawca nie jest w stanie zapewnić mu takiego posiłku. Następnie na koniec miesiąca pracownik otrzymuje zwrot poniesionych wydatków. Czy zwrot ten jest jego przychodem? A może pracownik mógłby skorzystać ze zwolnienia na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 11b updof

    czytaj dalej
    Artykuł
    07.02.2018 Kadry i płace Ubezpieczenia

    Na jakich zasadach pracodawca finansujący posiłki swoim zatrudnionym może skorzystać ze zwolnienia składkowego

    Obowiązek opłacania składek ZUS od wartości posiłków zapewnionych pracownikom jest uzależniony m.in. od tego, czy do zapewnienia posiłków zobowiązują pracodawcę przepisy bhp, czy udziela on tego świadczenia bez ciążącego na nim obowiązku. W wielu przypadkach konieczne jest ustalenie wartości pieniężnej udostępnianych posiłków, ponieważ zwolnienie ze składek obowiązuje tylko do określonej kwoty. Zwolnienie

    czytaj dalej
    Artykuł
    18.12.2017 Kadry i płace

    Jakie obowiązki w zakresie bhp mają pracodawcy zimą

    W okresie zimowym pracodawcy powinni zapewnić pracownikom minimalną temperaturę w pomieszczeniach pracy. Zasadniczo nie może być ona niższa niż 14°C. Należy również pamiętać o dostarczeniu ciepłych napojów pracownikom, którzy wykonują prace na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C.

    czytaj dalej
    Porada
    25.10.2017 Podatki Kadry i płace Ubezpieczenia

    Czy dwa posiłki profilaktyczne w ciągu dnia stanowią przychód pracownika

    czytaj dalej
    Artykuł
    01.10.2017 Kadry i płace

    Kto od 1 listopada 2017 r. uzyska prawo do posiłków profilaktycznych

    Od 1 listopada 2017 r. pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują na otwartej przestrzeni prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Przysługują one bowiem w okresie zimowym, za który uważa się czas od 1 listopada do

    czytaj dalej
    Porada
    02.02.2017 Podatki

    Czy od przekazania posiłków profilaktycznych trzeba odprowadzić VAT

    czytaj dalej
    Porada
    17.10.2016 Kadry i płace

    Komu trzeba zapewnić od 1 listopada 2016 r. napoje i posiłki profilaktyczne

    W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    czytaj dalej
    Porada
    29.10.2013 Kadry i płace

    Jakim pracownikom trzeba zapewnić od 1 listopada napoje i posiłki profilaktyczne

    W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    czytaj dalej
    Porada
    29.03.2013 Podatki Kadry i płace Ubezpieczenia

    Czy od wartości posiłków przekazanych pracownikom po 31 marca br. trzeba naliczyć składki i podatek

    W okresie zimowym przypadającym od 1 listopada do 31 marca zapewniamy pracownikom pracującym na zewnątrz gorące posiłki, zgodnie z przepisami bhp. Zamierzamy wydawać pracownikom posiłki również w kwietniu, bo w tym miesiącu zdarzają się jeszcze chłodne dni. Czy z tytułu posiłków wydawanych pracownikom w kwietniu powinniśmy opłacić składki na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne oraz podatek?

    czytaj dalej
    Artykuł
    22.10.2010 Podatki Kadry i płace Ubezpieczenia

    Jak rozliczać wartość posiłków zapewnianych pracownikom

    Skutki podatkowe i składkowe zapewnienia pracownikom posiłków są różne w zależności od tego, czy obowiązek ich zapewnienia wynika z przepisów. W różny sposób może być również ustalana wartość pieniężna świadczeń z tego tytułu. Znajomość tych zasad jest niezbędna do prawidłowego rozliczenia przychodu pracownika.

    czytaj dalej
    Artykuł
    22.10.2010 Kadry i płace

    Jakim pracownikom przysługują napoje i posiłki profilaktyczne w okresie zimowym

    W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    czytaj dalej
    Porada
    13.11.2005 Podatki Kadry i płace

    Czy przysługujące pracownikom bezpłatne wyżywienie jest opodatkowane?

    Nasi pracownicy zatrudnieni na stanowisku kucharza lub pomocy kuchennej w czasie wykonywania pracy otrzymują bezpłatne wyżywienie na podstawie rozporządzenia w sprawie zasad wynagradzania za pracę i przyznawania innych świadczeń dla pracowników niebędących nauczycielami, zatrudnionych w szkołach i placówkach oświatowych prowadzonych przez organy administracji rządowej. Czy wyżywienie to należy wyceniać

    czytaj dalej
    Artykuł
    13.07.2005 Kadry i płace

    Jakie są zasady przyznawania posiłków profilaktycznych i napojów?

    Pracodawcy są zobowiązani nieodpłatnie zapewnić pracownikom zatrudnionym w uciążliwych warunkach odpowiednie napoje i posiłki, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Problem stanowi często to, komu one przysługują oraz w jakiej formie pracownik powinien je otrzymywać.

    czytaj dalej
    Porada
    13.11.2003 Podatki

    Czy można odliczyć VAT z faktur dokumentujących zakup produktów żywnościowych i odzieży ochronnej dla pracowników

    Jak należy traktować wydanie odzieży ochronnej lub posiłków profilaktycznych? Czy można odliczyć podatek naliczony wynikający z faktur dokumentujących zakup tej odzieży oraz produktów żywnościowych, z których przyrządzamy posiłki profilaktyczne?

    czytaj dalej
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.