Do końca 2020 r. podatnicy świadczący usługi gastronomiczne, hotelarskie i sprzedawcy węgla powinni wymienić „stare” kasy na kasy online. Mimo trwającej pandemii COVID-19, której skutki dotknęły właśnie branże hotelarską i gastronomiczną, Minister Finansów nie zdecydował się jak dotąd na przesunięcie terminu wymiany kas dla tych branż.
Przygotowywanie i dostarczanie posiłków dietetycznych jest opodatkowane stawką 8% VAT, pod warunkiem że posiłki te nie zawierają produktów, do których ma zastosowanie stawka 23%. Potwierdza to interpretacja Dyrektora KIS, której fragment przedstawiamy.
Zdaniem Ministra Finansów posiłki sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, nie mogą korzystać z 5% stawki VAT. Posiłki takie, co do zasady, są opodatkowane 8% stawką VAT, z zastrzeżeniem wyjątków, do których ma zastosowanie podstawowa stawka VAT. Takie stanowisko zajął Minister Finansów w interpretacji ogólnej z 24 czerwca 2016 r.
Sprzedaż lodów bez dodatkowych usług dla klientów to dostawa towarów. Do kwoty 20 000 zł obrotu nie musi być ona ewidencjonowana w kasie rejestrującej. Natomiast usługi związane z wyżywieniem świadczone przez stacjonarne placówki gastronomiczne (w tym również sezonowo) oraz usługi kateringowe powinny być ewidencjonowane w kasie rejestrującej bez względu na wysokość obrotu. Przedstawiamy fragment interpretacji
Od 1 stycznia 2015 r. obowiązuje nowy zakres zwolnień z obowiązku ewidencjonowania obrotu za pomocą kas rejestrujących. W rozporządzeniu, które ma obowiązywać kolejne dwa lata (2015 i 2016) zdecydowanie obostrzono dotychczasowe warunki korzystania ze zwolnień. Dlatego na zakup tych urządzeń powinni być gotowi: przedsiębiorcy prowadzący warsztaty samochodowe, wymianę opon i kół oraz stacje badań i przeglądów