Kalendarium wydarzeń listopad 2023 r.
Jeżeli na targowisku prowadzona jest działalność mieszana, tj. polegająca w części na przygotowywaniu posiłków, a w części na sprzedaży produktów gotowych, to podlega ona opłacie targowej - wyrok NSA z 18 sierpnia 2022 r., sygn. akt III FSK 793/21.
Serwowanie dań na wynos przez obiekty gastronomiczne szybkiej obsługi należy traktować jako dostawę towarów, a nie jako świadczenie usług - wyrok TSUE z 22 kwietnia 2021 r., C-703/19 JK.
Ministerstwo Finansów ostrzegło przedsiębiorców branży gastronomicznej oraz ich pracowników, a w szczególności kelnerów przed konsekwencjami braku wystawiania paragonów fiskalnych. Taka praktyka jest niezgodna z przepisami i może rodzić negatywne konsekwencje zarówno dla przedsiębiorcy - właściciela restauracji, jak i dla kierownika zmiany i kelnera, który nie rejestruje transakcji za pomocą kasy fiskalnej
Spółka zobligowana jest do wydawania posiłków profilaktycznych pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych (mikroklimat zimny). Posiłki profilaktyczne i napoje są wydawane nieodpłatnie. Przygotowanie posiłków zlecane jest firmie zewnętrznej, gotowe posiłki dowożone są na teren zakładu, gdzie są wydawane przez pracownika firmy. Firma, która dostarcza posiłki, na fakturach używa symboli
Tegoroczne zmiany przepisów VAT wprowadziły sporo zamieszania również w gastronomii. Wiąże się to z tym, że sprzedaż w tym zakresie może stanowić zarówno dostawę towaru, jak i usługę. Taka różnica nie miałaby większego znaczenia praktycznego, gdyby nie fakt, że dostawę towarów i usługi gastronomiczne obciążają różne stawki VAT. Błędy w zakwalifikowaniu wykonywanych czynności mogą więc prowadzić do