Przedsiębiorca (kucharz) w ramach działalności gospodarczej przygotowuje posiłki na rzecz firmy X, która jako podwykonawca świadczy usługi gastronomiczne dla restauracji – firmy Y. W ramach współpracy zleceniodawca, tj. firma X, obliguje przedsiębiorcę do korzystania ze sprzętów i narzędzi, które są w jego siedzibie. Natomiast produkty, przy użyciu których przedsiębiorca wykonuje swoją usługę, należą
Od lipca 2023 r. zacznę prowadzić restaurację. Jaką stawką ryczałtu powinnam opodatkowywać świadczone przeze mnie usługi? Czy sprzedaż frytek mam opodatkować stawką 3%, a piwa stawką 8,5%?
Podatnicy świadczący usługi turystyki mają prawo do odliczania VAT od nabywanych i następnie refakturowanych usług noclegowych albo gastronomicznych (wyrok TSUE z 2 maja 2019 r., C-225/18 Grupa Lotos S.A.).