Ministerstwo Finansów ostrzegło przedsiębiorców branży gastronomicznej oraz ich pracowników, a w szczególności kelnerów przed konsekwencjami braku wystawiania paragonów fiskalnych. Taka praktyka jest niezgodna z przepisami i może rodzić negatywne konsekwencje zarówno dla przedsiębiorcy - właściciela restauracji, jak i dla kierownika zmiany i kelnera, który nie rejestruje transakcji za pomocą kasy fiskalnej
Spółka z o.o. otrzymuje faktury zakupu w wersji elektronicznej (e-mailem w formacie PDF lub scany faktury) i jednocześnie po kilku dniach kontrahent przesyła te same faktury w wersji papierowej. Czasami zdarza się, że moment otrzymania faktury elektronicznej jest w innym miesiącu niż moment otrzymania faktury papierowej przysłanej pocztą (zwykle zdarzenia mają miejsce na przełomie miesiąca). W którym
Podatnik organizuje imprezy promocyjne dla firm, m.in. zakupuje wyżywienie i obsługę gastronomiczną. Dostaje za to od restauracji fakturę. Następnie wystawia fakturę dla swojego zleceniodawcy za całą imprezę. Czy może odliczyć VAT od zakupionej usługi gastronomicznej i konsumpcji? Czy mógłby odliczyć VAT naliczony od usługi gastronomicznej i konsumpcji, gdyby te usługi refakturował na swojego zleceniodawcę
Zakład budżetowy powołany przez radę gminy do realizacji zadań zleconych przez gminę (m.in. z zakresu budownictwa i działalności remontowej) świadczy również usługi gastronomiczne polegające na prowadzeniu stołówki, która będzie dostarczać posiłki do szkoły, gimnazjum i przedszkola. Ze stołówki korzystać będą także nauczyciele, personel oraz osoby z zewnątrz. Mają być też przygotowywane posiłki i dostarczane
Jak ustalić VAT należny w lokalu gastronomicznym, w którym nie ma kasy fiskalnej? Kupujemy np. mleko z 3% stawką, a takiej stawki w naszej sprzedaży nie stosujemy.
Jaką stawkę VAT zastosować przy sprzedaży w lokalu gastronomicznym np. pizzy zakupionej w postaci zamrożonej, a sprzedanej po podgrzaniu? Czy podany w lokalu gastronomicznym rozmrożony lub podgrzany produkt żywnościowy jest produktem przetworzonym?
Czy z faktury dotyczącej ZFŚS, np. konsumpcji pracowników, odlicza się VAT? Czy cała kwota brutto obciąża konto funduszu?
Dla realizacji zleceń na organizację imprez często korzystamy z usług podwykonawców, m.in. chodzi o usługi gastronomiczne. I teraz, mimo że zakup usługi służy do sprzedaży opodatkowanej (wystawiamy faktury sprzedaży z VAT 7-22%), US neguje nasze prawo do odliczenia VAT przy zakupie tych usług, powołując się na zakaz odliczania VAT od usług gastronomicznych. Czy urząd skarbowy postępuje prawidłowo?
Czy do zakupionej usługi w postaci konsumpcji (faktura VAT), z przeznaczeniem na reprezentację i reklamę w ramach limitu (nie odliczam VAT naliczonego), konieczne jest wystawienie faktury wewnętrznej?