Porady i artykuły

Artykuł
19.07.2017 Podatki

Ministerstwo Finansów ostrzegło przedsiębiorców branży gastronomicznej oraz ich pracowników, a w szczególności kelnerów przed konsekwencjami braku wystawiania paragonów fiskalnych. Taka praktyka jest niezgodna z przepisami i może rodzić negatywne konsekwencje zarówno dla przedsiębiorcy - właściciela restauracji, jak i dla kierownika zmiany i kelnera, który nie rejestruje transakcji za pomocą kasy fiskalnej

Porada
01.10.2014 Podatki

Spółka z o.o. otrzymuje faktury zakupu w wersji elektronicznej (e-mailem w formacie PDF lub scany faktury) i jednocześnie po kilku dniach kontrahent przesyła te same faktury w wersji papierowej. Czasami zdarza się, że moment otrzymania faktury elektronicznej jest w innym miesiącu niż moment otrzymania faktury papierowej przysłanej pocztą (zwykle zdarzenia mają miejsce na przełomie miesiąca). W którym

Porada
13.11.2005 Podatki

Podatnik organizuje imprezy promocyjne dla firm, m.in. zakupuje wyżywienie i obsługę gastronomiczną. Dostaje za to od restauracji fakturę. Następnie wystawia fakturę dla swojego zleceniodawcy za całą imprezę. Czy może odliczyć VAT od zakupionej usługi gastronomicznej i konsumpcji? Czy mógłby odliczyć VAT naliczony od usługi gastronomicznej i konsumpcji, gdyby te usługi refakturował na swojego zleceniodawcę

Porada
29.10.2005 Podatki

Zakład budżetowy powołany przez radę gminy do realizacji zadań zleconych przez gminę (m.in. z zakresu budownictwa i działalności remontowej) świadczy również usługi gastronomiczne polegające na prowadzeniu stołówki, która będzie dostarczać posiłki do szkoły, gimnazjum i przedszkola. Ze stołówki korzystać będą także nauczyciele, personel oraz osoby z zewnątrz. Mają być też przygotowywane posiłki i dostarczane

Porada
28.09.2005 Podatki

Jak ustalić VAT należny w lokalu gastronomicznym, w którym nie ma kasy fiskalnej? Kupujemy np. mleko z 3% stawką, a takiej stawki w naszej sprzedaży nie stosujemy.

Porada
29.08.2005 Podatki

Jaką stawkę VAT zastosować przy sprzedaży w lokalu gastronomicznym np. pizzy zakupionej w postaci zamrożonej, a sprzedanej po podgrzaniu? Czy podany w lokalu gastronomicznym rozmrożony lub podgrzany produkt żywnościowy jest produktem przetworzonym?

Porada
28.06.2004 Podatki

Czy z faktury dotyczącej ZFŚS, np. konsumpcji pracowników, odlicza się VAT? Czy cała kwota brutto obciąża konto funduszu?

Porada
28.04.2004 Podatki

Dla realizacji zleceń na organizację imprez często korzystamy z usług podwykonawców, m.in. chodzi o usługi gastronomiczne. I teraz, mimo że zakup usługi służy do sprzedaży opodatkowanej (wystawiamy faktury sprzedaży z VAT 7-22%), US neguje nasze prawo do odliczenia VAT przy zakupie tych usług, powołując się na zakaz odliczania VAT od usług gastronomicznych. Czy urząd skarbowy postępuje prawidłowo?

Porada
29.01.2004 Podatki

Czy do zakupionej usługi w postaci konsumpcji (faktura VAT), z przeznaczeniem na reprezentację i reklamę w ramach limitu (nie odliczam VAT naliczonego), konieczne jest wystawienie faktury wewnętrznej?