Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (608068)
      • Kadry i płace (26134)
      • Obrót gospodarczy (88848)
      • Rachunkowość firm (3841)
      • Ubezpieczenia (35953)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady

    Porady i artykuły

    Porady i artykuły

    Temat
    Wszystkie PIT PPK Podatek dochodowy od osób fizycznych papierosy papiery wartościowe paragon podatek od nieruchomości podróż służbowa podział spółki przez wydzielenie pomoc posiłek profilaktyczny posiłek regeneracyjny posiłki profilaktyczne posiłki regeneracyjne pożyczka praca na wysokości praca szczególnie uciążliwa praca zdalna pracodawca pracownik
    Indeks tematów
    Wszystkie p
    Artykuł aktualny
    03.12.2025 Kadry i płace

    Obowiązki pracodawcy w zakresie bhp w okresie zimowym

    Od 1 listopada do 31 marca zgodnie z przepisami bhp trwa tzw. okres zimowy. W tym czasie obowiązkiem pracodawcy jest zapewnienie pracownikom minimalnej temperatury – co najmniej 18°C w pomieszczeniach pracy lekkiej i biurowej oraz co najmniej 14°C w pozostałych miejscach wykonywania obowiązków. Ponadto pracodawcy powinni też wyposażyć pracowników w odpowiednią odzież i obuwie ochronne oraz zapewnić

    czytaj dalej
    Artykuł aktualny
    15.11.2023 Podatki

    Zmiany interpretacji podatkowych – podsumowanie 2023 roku

    Szef Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) może z urzędu (czyli z własnej inicjatywy) zmienić wydaną wcześniej przez Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) interpretację indywidualną. Dzieje się tak, jeśli stwierdził jej nieprawidłowość, uwzględniając w szczególności orzecznictwo sądów, Trybunału Konstytucyjnego lub Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej. Szef KAS nie jest w tym zakresie

    czytaj dalej
    Artykuł nieaktualny
    06.11.2023 Podatki Kadry i płace Obrót gospodarczy

    Informacje ważne dla klientów biur rachunkowych – listopad 2023 r.

    Kalendarium wydarzeń listopad 2023 r.

    czytaj dalej
    Artykuł aktualny
    06.10.2023 Kadry i płace

    Od 1 listopada 2023 r. większa grupa pracowników uzyska prawo do posiłków i napojów profilaktycznych

    Za okres zimowy w przepisach bhp uważa się czas od 1 listopada do 31 marca. W tym okresie pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują prace na otwartej przestrzeni związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    czytaj dalej
    Artykuł aktualny
    16.08.2023 Ubezpieczenia

    Od 1 września 2023 r. wartość posiłków zwolnionych z oskładkowania wzrosła do 450 zł

    Od 1 września 2023 r. zwiększono limit zwolnienia ze składek ZUS wartości posiłków udostępnianych pracownikom bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu z 300 zł do 450 zł miesięcznie. Ponadto zmodyfikowany został sposób przeliczania wynagrodzeń stanowiących podstawę wymiaru składek, z waluty obcej na PLN. Takie zmiany wprowadziło rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad

    czytaj dalej
    Artykuł aktualny
    08.05.2023 Podatki

    Pracownik otrzymujący bony na posiłki profilaktyczne może zawsze korzystać ze zwolnienia z PIT – interpretacja zmieniająca Szefa KAS

    Pracownicy, którzy otrzymują bony albo karty na produkty i posiłki profilaktyczne, mogą korzystać ze zwolnienia z PIT w każdym przypadku, tj. także wtedy, gdy pracodawca nie ma kontroli nad tym, jakie produkty i posiłki za nie nabywają. Takie stanowisko Szef KAS zajął w interpretacji zmieniającej z 28 kwietnia 2023 r., sygn. DOP3.8222.18.2023.CNRU, kwestionując tym samym dotychczasowe stanowisko organów

    czytaj dalej
    Artykuł nieaktualny
    03.03.2023 Podatki Kadry i płace Obrót gospodarczy Rachunkowość firm Ubezpieczenia

    Informacje ważne dla klientów biur rachunkowych – marzec 2023 r.

    Kalendarium wydarzeń marzec 2023 r. Bonem turystycznym można zapłacić za usługi hotelarskie lub imprezy turystyczne realizowane w Polsce przez przedsiębiorców turystycznych oraz organizacje pożytku publicznego wpisane na listę prowadzoną przez Polską Organizację Turystyczną (POT). Podmioty przyjmujące płatność takim bonem mogą to robić do 31 marca 2023 r. Usługa opłacona w ten sposób może być wykonana

    czytaj dalej
    Artykuł nieaktualny
    07.02.2023 Podatki

    Czy pracownik otrzymujący karty na posiłki profilaktyczne osiąga przychód opodatkowany PIT – interpretacja MF

    Pracownik, który otrzymuje od pracodawcy karty na posiłki profilaktyczne, osiąga przychód ze stosunku pracy. Przychód ten korzysta ze zwolnienia z PIT, jeżeli pracownik nie ma możliwości nabycia na podstawie takiej karty towarów innych niż posiłki profilaktyczne. Takie stanowisko potwierdził Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji, której fragment przedstawiamy.

    czytaj dalej
    Artykuł aktualny
    11.10.2022 Kadry i płace

    Przyznawanie posiłków i napojów profilaktycznych od 1 listopada 2022 r.

    W okresie zimowym pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują na otwartej przestrzeni prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Za okres zimowy uważa się czas od 1 listopada do 31 marca.

    czytaj dalej
    Porada
    14.10.2021 Podatki

    Czy można odliczać VAT od zakupu posiłków profilaktycznych dla pracowników

    czytaj dalej
    Porada
    09.04.2021 Podatki

    Kiedy wartość posiłków profilaktycznych opłaconych kartą lub bonem będzie zwolniona z opodatkowania

    czytaj dalej
    Artykuł
    28.02.2020 Podatki

    Kiedy pracownik, któremu przekazano bony na produkty i posiłki profilaktyczne, może korzystać ze zwolnienia z PIT – interpretacja MF

    Pracownicy, którzy otrzymują bony na produkty i posiłki profilaktyczne, mogą korzystać ze zwolnienia z PIT tylko w przypadku, gdy pracodawca ma kontrolę nad tym, jakie produkty i posiłki pracownicy za nie nabywają. W pozostałych przypadkach wartość otrzymanych przez pracowników bonów stanowi dla nich przychód ze stosunku pracy, od którego pracodawca powinien pobrać zaliczkę na PIT. Potwierdził to Dyrektor

    czytaj dalej
    Artykuł
    04.11.2019 Kadry i płace

    Obowiązki pracodawcy z zakresu bhp w porze zimowej

    Okres zimowy według przepisów bhp rozpoczyna się 1 listopada, a kończy 31 marca kolejnego roku. W tym czasie pracodawcy muszą zadbać o odpowiednią odzież i obuwie ochronne oraz napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników. Muszą także zapewnić właściwą temperaturę w pomieszczeniach pracy (nie może być ona niższa niż 18°C w przypadku wykonywania prac lekkich i biurowych oraz niższa niż 14°C w przypadku

    czytaj dalej
    Artykuł
    13.08.2019 Podatki Rachunkowość firm Ubezpieczenia

    Bony na posiłki profilaktyczne – w prawie pracy, podatkach i ewidencji księgowej

    Pracodawca jest zobowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Od 9 lipca 2019 r. pracodawca, który nie ma możliwości wydania takiego posiłku, może przekazać pracownikom m.in. bony, talony, kupony lub inne dowody uprawniające do otrzymania posiłku albo produktów niezbędnych

    czytaj dalej
    Artykuł
    18.07.2019 Kadry i płace

    Posiłki profilaktyczne dla pracowników – w punktach gastronomicznych

    czytaj dalej
    Artykuł
    06.06.2019 Kadry i płace

    Jak rozliczać przekazanie pracownikom przez pracodawcę posiłków i napojów - odpowiedzi na 13 pytań z praktyki

    Pracodawca jest zobowiązany zapewnić wszystkim pracownikom, bez względu na rodzaj zajmowanych przez nich stanowisk i wykonywanej pracy, wodę zdatną do picia lub inne napoje. Natomiast w przypadku niektórych grup pracowników jest ponadto zobligowany do finansowania posiłków profilaktycznych. Zapewnienie napojów i posiłków może przyjmować różną formę. Oferowanie pracownikom tego rodzaju świadczeń może

    czytaj dalej
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.