Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (608031)
      • Kadry i płace (26133)
      • Obrót gospodarczy (88843)
      • Rachunkowość firm (3841)
      • Ubezpieczenia (35947)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady

    Porady i artykuły

    Porady i artykuły

    Temat
    Wszystkie poczęstunki podnoszenie kwalifikacji posiłki przychód pracownika
    Indeks tematów
    Wszystkie p
    Artykuł aktualny
    19.10.2023 Podatki Kadry i płace Ubezpieczenia

    Benefity dla pracowników – skutki w zakresie PIT i ZUS

    W zasadzie każdy z oferowanych benefitów stanowi dla pracowników opodatkowany i oskładkowany przychód ze stosunku pracy. Jednak po spełnieniu określonych warunków istnieje możliwość zaoszczędzenia na ww. należnościach publicznoprawnych od przekazanych świadczeń. W przypadku wątpliwości w kwestii dopuszczalności wyłączenia danego świadczenia z podstawy wymiaru podatku i składek ZUS rekomendujemy, aby

    czytaj dalej
    Artykuł
    24.03.2021 Podatki

    Poczęstunek dla zleceniobiorców jest kosztem podatkowym – interpretacja MF

    czytaj dalej
    Porada
    02.07.2018 Podatki

    PDOF. Lunch w restauracji może być kosztem

    O tym, czy wydatki na biznesowy lunch są kosztem firmy, decyduje to, czy mają związek z przychodem. Nie ma znaczenia, czy spotkanie miało miejsce w firmie czy restauracji - wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 27 września 2012 r. (sygn. akt II FSK 392/11).

    czytaj dalej
    Porada
    02.09.2016 Podatki

    Czy można zaliczyć do kosztów słodycze udostępniane klientom w recepcji

    czytaj dalej
    Artykuł
    17.01.2015 Podatki

    Czy zakup przekąsek dla pracowników może być kosztem podatkowym - interpretacja MF

    Wydatki poniesione na zakup jabłek oraz soków udostępnianych pracownikom można zaliczać do kosztów podatkowych. Jest tak, nawet jeśli soki i woda będą dostępne dla klientów przedsiębiorcy. Takie stanowisko zajął Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach w interpretacji, której fragment publikujemy. Pełna treść interpretacji jest dostępna na www.inforfk.pl.

    czytaj dalej
    Porada
    12.12.2013 Podatki

    Posiłki i poczęstunki dla kontrahentów są kosztem podatkowym - interpretacja ogólna MF

    Można zaliczyć do kosztów podatkowych wydatki na drobne poczęstunki, napoje, a także posiłki niezależnie od miejsca ich podawania podczas rozmów z kontrahentami. Możliwość ta istnieje, pod warunkiem że rozmowy dotyczą prowadzonej działalności gospodarczej. Takie stanowisko zajął Minister Finansów w interpretacji ogólnej, której fragment prezentujemy.

    czytaj dalej
    Porada
    28.09.2012 Podatki

    Czy można zaliczyć do kosztów wydatki na poczęstunek serwowany w siedzibie firmy

    Dotychczas organy podatkowe nie kwestionowały zaliczania do kosztów podatkowych wydatków na zakup drobnych artykułów spożywczych na poczęstunek serwowany w siedzibie podatnika jego kontrahentom i klientom. Niestety, w ostatnich miesiącach nastąpiła zmiana stanowiska Ministerstwa Finansów na niekorzystne dla podatników.

    czytaj dalej
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.