Porady i artykuły

Artykuł aktualny
15.11.2023 Podatki

Szef Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) może z urzędu (czyli z własnej inicjatywy) zmienić wydaną wcześniej przez Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) interpretację indywidualną. Dzieje się tak, jeśli stwierdził jej nieprawidłowość, uwzględniając w szczególności orzecznictwo sądów, Trybunału Konstytucyjnego lub Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej. Szef KAS nie jest w tym zakresie

Artykuł aktualny
06.10.2023 Kadry i płace

Za okres zimowy w przepisach bhp uważa się czas od 1 listopada do 31 marca. W tym okresie pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują prace na otwartej przestrzeni związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

Artykuł nieaktualny
07.02.2023 Podatki

Pracownik, który otrzymuje od pracodawcy karty na posiłki profilaktyczne, osiąga przychód ze stosunku pracy. Przychód ten korzysta ze zwolnienia z PIT, jeżeli pracownik nie ma możliwości nabycia na podstawie takiej karty towarów innych niż posiłki profilaktyczne. Takie stanowisko potwierdził Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji, której fragment przedstawiamy.

Artykuł
28.02.2020 Podatki

Pracownicy, którzy otrzymują bony na produkty i posiłki profilaktyczne, mogą korzystać ze zwolnienia z PIT tylko w przypadku, gdy pracodawca ma kontrolę nad tym, jakie produkty i posiłki pracownicy za nie nabywają. W pozostałych przypadkach wartość otrzymanych przez pracowników bonów stanowi dla nich przychód ze stosunku pracy, od którego pracodawca powinien pobrać zaliczkę na PIT. Potwierdził to Dyrektor

Artykuł
04.11.2019 Kadry i płace

Okres zimowy według przepisów bhp rozpoczyna się 1 listopada, a kończy 31 marca kolejnego roku. W tym czasie pracodawcy muszą zadbać o odpowiednią odzież i obuwie ochronne oraz napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników. Muszą także zapewnić właściwą temperaturę w pomieszczeniach pracy (nie może być ona niższa niż 18°C w przypadku wykonywania prac lekkich i biurowych oraz niższa niż 14°C w przypadku