Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (608094)
      • Kadry i płace (26134)
      • Obrót gospodarczy (88861)
      • Rachunkowość firm (3841)
      • Ubezpieczenia (35961)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady

    Porady i artykuły

    Porady i artykuły

    Temat
    Wszystkie obowiązek płatnika obowiązki pracodawcy obuwie robocze ochrona zdrowia odliczanie VAT naliczonego odzież ochronna odzież robocza ogrzewanie posiłki profilaktyczne
    Indeks tematów
    Wszystkie o
    Artykuł aktualny
    03.12.2025 Kadry i płace

    Obowiązki pracodawcy w zakresie bhp w okresie zimowym

    Od 1 listopada do 31 marca zgodnie z przepisami bhp trwa tzw. okres zimowy. W tym czasie obowiązkiem pracodawcy jest zapewnienie pracownikom minimalnej temperatury – co najmniej 18°C w pomieszczeniach pracy lekkiej i biurowej oraz co najmniej 14°C w pozostałych miejscach wykonywania obowiązków. Ponadto pracodawcy powinni też wyposażyć pracowników w odpowiednią odzież i obuwie ochronne oraz zapewnić

    czytaj dalej
    Artykuł aktualny
    15.11.2023 Podatki

    Zmiany interpretacji podatkowych – podsumowanie 2023 roku

    Szef Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) może z urzędu (czyli z własnej inicjatywy) zmienić wydaną wcześniej przez Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) interpretację indywidualną. Dzieje się tak, jeśli stwierdził jej nieprawidłowość, uwzględniając w szczególności orzecznictwo sądów, Trybunału Konstytucyjnego lub Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej. Szef KAS nie jest w tym zakresie

    czytaj dalej
    Artykuł aktualny
    06.10.2023 Kadry i płace

    Od 1 listopada 2023 r. większa grupa pracowników uzyska prawo do posiłków i napojów profilaktycznych

    Za okres zimowy w przepisach bhp uważa się czas od 1 listopada do 31 marca. W tym okresie pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują prace na otwartej przestrzeni związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    czytaj dalej
    Artykuł nieaktualny
    07.02.2023 Podatki

    Czy pracownik otrzymujący karty na posiłki profilaktyczne osiąga przychód opodatkowany PIT – interpretacja MF

    Pracownik, który otrzymuje od pracodawcy karty na posiłki profilaktyczne, osiąga przychód ze stosunku pracy. Przychód ten korzysta ze zwolnienia z PIT, jeżeli pracownik nie ma możliwości nabycia na podstawie takiej karty towarów innych niż posiłki profilaktyczne. Takie stanowisko potwierdził Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji, której fragment przedstawiamy.

    czytaj dalej
    Porada
    14.10.2021 Podatki

    Czy można odliczać VAT od zakupu posiłków profilaktycznych dla pracowników

    czytaj dalej
    Artykuł
    28.02.2020 Podatki

    Kiedy pracownik, któremu przekazano bony na produkty i posiłki profilaktyczne, może korzystać ze zwolnienia z PIT – interpretacja MF

    Pracownicy, którzy otrzymują bony na produkty i posiłki profilaktyczne, mogą korzystać ze zwolnienia z PIT tylko w przypadku, gdy pracodawca ma kontrolę nad tym, jakie produkty i posiłki pracownicy za nie nabywają. W pozostałych przypadkach wartość otrzymanych przez pracowników bonów stanowi dla nich przychód ze stosunku pracy, od którego pracodawca powinien pobrać zaliczkę na PIT. Potwierdził to Dyrektor

    czytaj dalej
    Artykuł
    04.11.2019 Kadry i płace

    Obowiązki pracodawcy z zakresu bhp w porze zimowej

    Okres zimowy według przepisów bhp rozpoczyna się 1 listopada, a kończy 31 marca kolejnego roku. W tym czasie pracodawcy muszą zadbać o odpowiednią odzież i obuwie ochronne oraz napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników. Muszą także zapewnić właściwą temperaturę w pomieszczeniach pracy (nie może być ona niższa niż 18°C w przypadku wykonywania prac lekkich i biurowych oraz niższa niż 14°C w przypadku

    czytaj dalej
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.