Porady i artykuły

Artykuł aktualny
11.06.2021 Kadry i płace

W okresie letnim pracodawca powinien zapewnić pracownikom odpowiednią temperaturę na stanowiskach pracy oraz, w zależności od temperatury i miejsca wykonywania pracy, zimne napoje. Należy przyjąć, że do przekroczenia normy temperaturowej dochodzi, kiedy przy ciężkiej pracy fizycznej w hali jest ponad 28°C, w przypadku warunków szczególnych - powyżej 26°C, a przy pracy biurowej - ponad 30°C.

Porada
17.12.2010 Obrót gospodarczy

Pracuję na stanowisku księgowej w firmie zajmującej się administrowaniem nieruchomościami. Firma ta koncentruje się na obsłudze administracyjnej i księgowej wspólnot mieszkaniowych. Mój problem dotyczy ściągalności od lokatorów zaległych wpłat z tytułu czynszów. Niektóre zarządy wspólnot, działając na podstawie ustawy o własności lokali, podejmują uchwały o odcięciu dopływu wody pitnej do mieszkań