Prowadzę działalność gospodarczą polegającą na kompleksowej organizacji przyjęć weselnych i okolicznościowych, bez zapewnienia alkoholu. Do usług tych należy przygotowanie i podanie posiłków oraz napojów chłodzących. Przyjęcia odbywają się w mojej sali, która jest w ewidencji środków trwałych. Jaką stawkę VAT mam zastosować? Czy oddzielnie 22% na usługę wynajmu sali, a na usługi gastronomiczne 7% VAT
Wielu pracodawców przekazuje swoim pracownikom nieodpłatnie różnego rodzaju świadczenia. Jest to najpopularniejszy z pozapłacowych elementów wynagradzania pracowników. W związku z tym pracodawcy mają liczne wątpliwości związane z prawidłowym rozliczaniem tego rodzaju świadczeń. Dotyczą one w szczególności konieczności rozpoznawania z tego tytułu przychodu po stronie pracownika, możliwości zaliczania
Klient przynosi faktury, na których oprócz pozycji dotyczących zużycia materiałów jest np. coca-cola, jakiś sok itp. Firma jest mała, to 5-osobowa spółka usługowa. Czy takie napoje można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów (wydaje mi się, że nie). Co zrobić z VAT?
Tegoroczne zmiany przepisów VAT wprowadziły sporo zamieszania również w gastronomii. Wiąże się to z tym, że sprzedaż w tym zakresie może stanowić zarówno dostawę towaru, jak i usługę. Taka różnica nie miałaby większego znaczenia praktycznego, gdyby nie fakt, że dostawę towarów i usługi gastronomiczne obciążają różne stawki VAT. Błędy w zakwalifikowaniu wykonywanych czynności mogą więc prowadzić do
Firma przekazuje produkowane przez siebie wyroby spożywcze (wędliny) pracownikom na śniadanie. Czy wartość tych wyrobów podlega VAT? Jeśli tak, w jaki sposób dokonać jego rozliczenia? Czy można VAT należny zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów? Kupujemy też dla pracowników kawę, herbatę, cukier i wodę (praca przy przetwórstwie mięsa). Zakupy te ujmujemy w kosztach uzyskania przychodu i odliczamy