Od 9 lipca 2019 r. pracodawca, który nie ma możliwości wydania pracownikowi wykonującemu prace szczególnie uciążliwe jednego gorącego dania w czasie pracy ze względu na rodzaj wykonywanej pracy lub ze względów organizacyjnych, może przekazać mu m.in. bony, talony, kupony lub inne dowody uprawniające do otrzymania wskazanego posiłku. Na podstawie tych znaków pracownik może też kupić produkty umożliwiające
Nasi pracownicy zatrudnieni na stanowisku kucharza lub pomocy kuchennej w czasie wykonywania pracy otrzymują bezpłatne wyżywienie na podstawie rozporządzenia w sprawie zasad wynagradzania za pracę i przyznawania innych świadczeń dla pracowników niebędących nauczycielami, zatrudnionych w szkołach i placówkach oświatowych prowadzonych przez organy administracji rządowej. Czy wyżywienie to należy wyceniać
Pracodawcy są zobowiązani nieodpłatnie zapewnić pracownikom zatrudnionym w uciążliwych warunkach odpowiednie napoje i posiłki, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Problem stanowi często to, komu one przysługują oraz w jakiej formie pracownik powinien je otrzymywać.