Bony żywieniowe, talony obiadowe i kupony lunchowe znajdują się w Polsce w pierwszej dziesiątce najpopularniejszych świadczeń pozapłacowych i dodatków wchodzących w skład motywacyjnych systemów wynagradzania pracowników. Niektórzy obowiązek oskładkowania ich wartości uzależniają od podmiotu, który je realizuje, oraz od miesięcznej wartości wydanych bonów, talonów czy kuponów. Jednak zdania w tej kwestii
Jednemu z naszych pracowników (przedstawicielowi handlowemu) firma udostępnia samochód służbowy do korzystania w celach prywatnych. Czy wartość nieodpłatnego świadczenia w tej formie przypadająca poza godzinami pracy będzie stanowić podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne?
Prowadzę sprawy kadrowe piekarni. W ciągu miesiąca przekazujemy pracownikom bezpłatnie pieczywo na kwotę 126 zł. Na liście płac wykazuję je jako świadczenia w naturze. Czy od tego świadczenia powinnam odprowadzać zaliczkę na podatek i składki na ubezpieczenia społeczne?