Chociaż kontrole Państwowej Inspekcji Sanitarnej najczęściej dotyczą przedsiębiorców zajmujących się usługami kosmetycznymi, medycznymi, gastronomicznymi i edukacyjnymi, to każde przedsiębiorstwo może zostać skontrolowane przez ten urząd. Państwowa Inspekcja Sanitarna jest bowiem powołana do realizacji zadań z zakresu zdrowia publicznego. Sprawuje nadzór m.in. nad warunkami higieny pracy w zakładach
Od 17 stycznia 2013 r. pracodawca rozpoczynający działalność albo zmieniający miejsce działalności lub jej rodzaj bądź zakres nie ma obowiązku informować o tym właściwego okręgowego inspektora pracy i właściwego państwowego inspektora sanitarnego.
Prowadzimy kilka cukierni i restauracji. Czy przed zatrudnieniem powinniśmy prosić pracownika o kopię książeczki sanepidowskiej, jeśli będzie pracował w gastronomi, czy wystarczy, że tylko pokaże książeczkę przed podjęciem pracy? Czy kserokopię książeczki można przechowywać w aktach osobowych? Jak należy postąpić w przypadku zleceniobiorców?
Od 1 sierpnia 2012 r. zaczną obowiązywać nowe przepisy dotyczące chorób zawodowych. Zmiany dotyczą przede wszystkim instytucji, jakie są odpowiedzialne za rozpoznawanie chorób zawodowych i wydawanie orzeczeń w tej sprawie.
Wykroczenia przeciwko prawom pracownika zostały uregulowane nie tylko w Kodeksie pracy. W szerszym zakresie wykroczenia z zakresu prawa pracy wynikają także m.in. z ustawy o funduszu świadczeń socjalnych, o społecznej inspekcji pracy czy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. Za spowodowane naruszenia pracodawca może zostać ukarany grzywną w wysokości do 30 tys. zł.