Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (608094)
      • Kadry i płace (26134)
      • Obrót gospodarczy (88861)
      • Rachunkowość firm (3841)
      • Ubezpieczenia (35961)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady
    posiłki profilaktyczne
    posiłki profilaktyczne
    Kategoria
    Wszystkie Porady i artykuły Interpretacje
    Temat
    Wszystkie posiłki profilaktyczne
    Indeks tematów
    Wszystkie a b c d g j k m n o p r s t u w z
    Artykuł aktualny
    03.12.2025 Kadry i płace

    Obowiązki pracodawcy w zakresie bhp w okresie zimowym

    Od 1 listopada do 31 marca zgodnie z przepisami bhp trwa tzw. okres zimowy. W tym czasie obowiązkiem pracodawcy jest zapewnienie pracownikom minimalnej temperatury – co najmniej 18°C w pomieszczeniach pracy lekkiej i biurowej oraz co najmniej 14°C w pozostałych miejscach wykonywania obowiązków. Ponadto pracodawcy powinni też wyposażyć pracowników w odpowiednią odzież i obuwie ochronne oraz zapewnić

    czytaj dalej
    Artykuł nieaktualny
    06.11.2023 Podatki Kadry i płace Obrót gospodarczy

    Informacje ważne dla klientów biur rachunkowych – listopad 2023 r.

    Kalendarium wydarzeń listopad 2023 r.

    czytaj dalej
    Artykuł aktualny
    06.10.2023 Kadry i płace

    Od 1 listopada 2023 r. większa grupa pracowników uzyska prawo do posiłków i napojów profilaktycznych

    Za okres zimowy w przepisach bhp uważa się czas od 1 listopada do 31 marca. W tym okresie pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują prace na otwartej przestrzeni związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    18.05.2023 Kadry i płace Ubezpieczenia

    Decyzja ZUS nr 284/2023 z dnia 18 maja 2023 r., sygn. DI/200000/43/284/2023

    Karty przedpłacone udostępnione przez pracodawcę na zakup posiłków profilaktycznych a podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne

    czytaj dalej
    Artykuł nieaktualny
    03.03.2023 Podatki Kadry i płace Obrót gospodarczy Rachunkowość firm Ubezpieczenia

    Informacje ważne dla klientów biur rachunkowych – marzec 2023 r.

    Kalendarium wydarzeń marzec 2023 r. Bonem turystycznym można zapłacić za usługi hotelarskie lub imprezy turystyczne realizowane w Polsce przez przedsiębiorców turystycznych oraz organizacje pożytku publicznego wpisane na listę prowadzoną przez Polską Organizację Turystyczną (POT). Podmioty przyjmujące płatność takim bonem mogą to robić do 31 marca 2023 r. Usługa opłacona w ten sposób może być wykonana

    czytaj dalej
    Interpretacja
    12.01.2023 Kadry i płace Ubezpieczenia

    Decyzja ZUS nr 15/2023 z dnia 12 stycznia 2023 r., sygn. WPI/200000/43/15/2023

    Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne - bony żywieniowe na tzw. posiłki profilaktyczne dla pracowników zatrudnionych w warunkach szczególnie uciążliwych

    czytaj dalej
    Artykuł aktualny
    11.10.2022 Kadry i płace

    Przyznawanie posiłków i napojów profilaktycznych od 1 listopada 2022 r.

    W okresie zimowym pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują na otwartej przestrzeni prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Za okres zimowy uważa się czas od 1 listopada do 31 marca.

    czytaj dalej
    Artykuł
    04.11.2019 Kadry i płace

    Obowiązki pracodawcy z zakresu bhp w porze zimowej

    Okres zimowy według przepisów bhp rozpoczyna się 1 listopada, a kończy 31 marca kolejnego roku. W tym czasie pracodawcy muszą zadbać o odpowiednią odzież i obuwie ochronne oraz napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników. Muszą także zapewnić właściwą temperaturę w pomieszczeniach pracy (nie może być ona niższa niż 18°C w przypadku wykonywania prac lekkich i biurowych oraz niższa niż 14°C w przypadku

    czytaj dalej
    Artykuł
    18.07.2019 Kadry i płace

    Posiłki profilaktyczne dla pracowników – w punktach gastronomicznych

    czytaj dalej
    Artykuł
    06.06.2019 Kadry i płace

    Jak rozliczać przekazanie pracownikom przez pracodawcę posiłków i napojów - odpowiedzi na 13 pytań z praktyki

    Pracodawca jest zobowiązany zapewnić wszystkim pracownikom, bez względu na rodzaj zajmowanych przez nich stanowisk i wykonywanej pracy, wodę zdatną do picia lub inne napoje. Natomiast w przypadku niektórych grup pracowników jest ponadto zobligowany do finansowania posiłków profilaktycznych. Zapewnienie napojów i posiłków może przyjmować różną formę. Oferowanie pracownikom tego rodzaju świadczeń może

    czytaj dalej
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.