posiłki regeneracyjne
Interpretacja
15.09.2023 Podatki

Obowiązki płatnika w związku z wydawaniem pracownikom bonów żywnościowych na posiłki profilaktyczne

Interpretacja
24.08.2023 Podatki

Obowiązki płatnika w związku z przekazywaniem pracownikom kuponów na posiłki profilaktyczne.

Interpretacja
04.05.2023 Podatki

Obowiązki płatnika w związku z przyznaniem uprawnionym pracownikom kart żywieniowych.

Interpretacja
10.02.2023 Podatki

Karty mogą być uznane – oprócz wskazanych wprost w art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych bonów, talonów i kuponów – za inne dowody, których wartość, przy zachowaniu warunków przewidzianych w tym przepisie, objęta jest zwolnieniem przedmiotowym.

Interpretacja
07.02.2023 Podatki

Dotyczy ustalenia, czy w związku z brzmieniem art. 15 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych Wnioskodawca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki na zakup usług przygotowania i wydawania pracownikom Spółki posiłków regeneracyjnych oraz wydatki na zakup bonów żywnościowych umożliwiających pracownikom Spółki zakup produktów do przyrządzenia zarówno posiłków regeneracyjnych,

Interpretacja
16.05.2022 Podatki

czy można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów całość poniesionych kosztów serwowania zup regeneracyjnych/profilaktycznych.

Interpretacja
04.03.2022 Podatki

Na podstawie art. 15 ust. 1 updop Wnioskodawca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki wynikające z faktur dotyczących zakupu posiłków profilaktycznych dla pracowników fizycznych, opisanych jako „usługa gastronomiczna” nieodliczonego w związku z brzmieniem art. 88 ust. 1 pkt 4 uptu

Artykuł

Pracodawca jest zobowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Od 9 lipca 2019 r. pracodawca, który nie ma możliwości wydania takiego posiłku, może przekazać pracownikom m.in. bony, talony, kupony lub inne dowody uprawniające do otrzymania posiłku albo produktów niezbędnych

Interpretacja
30.10.2015 Podatki

prawo do odliczenia podatku naliczonego wynikającego z faktur VAT dokumentujących nabycie przez Wnioskodawcę na potrzeby pracowników: usług stołówkowych, posiłków profilaktycznych, regeneracyjnych, posiłków gotowych oraz potraw i napojów

Interpretacja
20.05.2014 Podatki

prawidłowa nazwa usługi na paragonie fiskalnym i fakturze, prawidłowe dokumentowanie sprzedaży napojów przez restaurację, organizacja imprez zbiorowych według indywidualnego zamówienia klienta

Interpretacja
31.08.2011 Podatki

Czy faktury wystawione przez firmy cateringowe dostarczające posiłki profilaktyczne (regeneracyjne) dokumentujące nabycie usługi cateringowej (posiłków profilaktycznych regeneracyjnych oraz dowozu) stanowią podstawę do odliczenia podatku naliczonego?

Interpretacja
22.11.2007 Podatki

Czy wartość przyznanych i pobranych przez pracowników bonów na posiłki lub produkty spożywcze, z których pracownicy mogą sporządzać posiłki, według zasad wynikających z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy podlega zwolnieniu z opodatkowania na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych?

Interpretacja
04.10.2006 Podatki

Czy przysługuje prawo do odliczenia od podatku należnego podatku naliczonego wynikającego z faktur VAT za posiłki regeneracyjne zakupione w barze?

Interpretacja
06.04.2006 Podatki

Czy posiłki wydawane zatrudnionym pracownikom w latach 1995-2001 są zwolnione z podatku dochodowego? PB5/MC-033-104-1991/02, interpretacja Ministra Finansów

Interpretacja
30.03.2006 Podatki

Jako Zakład Pracy Chronionej również zatrudniamy osoby pełnosprawne, które zostały oddelegowane (z prac biurowych) do fizycznych, tj. odśnieżania terenu zakładu. Ponieważ temperatura spadła , a warunki były uciążliwe wydano posiłki regeneracyjne. Czy wartość tych posiłków jest wolna od podatku dochodowego osób fizycznych ?

Interpretacja
28.02.2006 Podatki

Czy jest możliwość zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków na zakup wody mineralnej, kawy, herbaty, które następnie są nieodpłatnie udostępniane pracownikom hotelu w czasie pracy

Interpretacja
22.06.2005 Podatki

Czy Spółka ma prawo do odliczenia podatku naliczonego przy zakupie posiłków regeneracyjnych dla uprawnionych pracowników?

Interpretacja
16.06.2005 Podatki

Ze stanu faktycznego przedstawionego we wniosku wynika, iż Wnioskodawca jest Spółka budowlaną, która zatrudnia pracowników na otwartej przestrzeni. W związku z powyższym Spółka zobowiązana jest do wydawania pracownikom posiłków na podstawie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Z uwagi na rodzaj wykonywanej przez pracowników pracy w przeważającej

Interpretacja
08.12.2004 Podatki

Stan faktyczny: JSpółka posiada bufet zakładowy ogólnodostępny. Sprzedaż odbywa się poprzez kasę fiskalną i posiłki opodatkowane są stawką 7 %, towary sprzedawane są zgodnie ze stawkami V A T im przysługującymi. Do bufetu przyjmowane są towary (chleb, pączki, czekolady itp.) ze sklepów oraz posiłki (zupy, drugie dania itp.) z kuchni zakładowej. Z zakupów odliczamy naliczony V A T, gdyż jest on związany