Porady i artykuły

Porada
13.11.2005 Podatki Kadry i płace

Nasi pracownicy zatrudnieni na stanowisku kucharza lub pomocy kuchennej w czasie wykonywania pracy otrzymują bezpłatne wyżywienie na podstawie rozporządzenia w sprawie zasad wynagradzania za pracę i przyznawania innych świadczeń dla pracowników niebędących nauczycielami, zatrudnionych w szkołach i placówkach oświatowych prowadzonych przez organy administracji rządowej. Czy wyżywienie to należy wyceniać

Porada

Nasza spółka refunduje pracownikom koszt zakupu okularów do wysokości 300 zł. Faktura VAT jest wystawiona na pracodawcę, ale na 1300 zł brutto. Jak powinniśmy zaksięgować taką fakturę?

Porada
28.06.2004 Podatki Kadry i płace

Zajmuję się sprawami kadrowymi w zakładzie produkującym opakowania. Udostępniamy pracownikom kawę, herbatę, wodę i soki. Czy w świetle obecnie obowiązujących przepisów przekazanie pracownikom tych artykułów jest dla nich przychodem podlegającym opodatkowaniu i oskładkowaniu? Pracownicy korzystają także z posiłków w stołówce zakładowej, finansowanych przez zakład pracy (na podstawie zbiorowego układu

Porada
13.02.2004 Podatki Kadry i płace

Swoim pracownikom zapewniam kawę, herbatę, wodę i soki. Słyszałam, że od 1 stycznia 2004 r. z wynagrodzeń pracowników powinnam pobierać podatek i składki ZUS obliczone od wartości tych napojów, czy tak jest rzeczywiście?