Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (606491)
      • Kadry i płace (26071)
      • Obrót gospodarczy (88689)
      • Rachunkowość firm (3729)
      • Ubezpieczenia (35724)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady
    Akt prawny obowiązujący na dzień 05-12-2025
    Dziennik Ustaw rok 2009 nr 32 poz. 224 Wersja aktualna od  2009-03-01

      ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)

      z dnia 13 lutego 2009 r.

      w sprawie metod ustalania parametrów służących do określenia podstawy opodatkowania piwa

      Na podstawie art. 94 ust. 5 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. z 2009 r. Nr 3, poz. 11) zarządza się, co następuje:

      § 1.[Zakres regulacji] Rozporządzenie określa szczegółowe metody ustalania parametrów służących do określenia podstawy opodatkowania piwa, w szczególności wyznaczania liczby stopni Plato w piwie gotowym.

      § 2.[Definicje] Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:

      1) zawartość alkoholu – ułamek masowy alkoholu etylowego w gotowym wyrobie, wyrażony w procentach m/m, odpowiadający gęstości destylatu otrzymanego po destylacji próbki piwa, oznaczony w sposób określony w § 3 ust. 3;

      2) zawartość ekstraktu rzeczywistego – ułamek masowy ekstraktu w gotowym wyrobie, bez względu na fazę produkcji, w której ten ekstrakt został wprowadzony do piwa, wyrażony w procentach m/m, obliczony na podstawie zawartości alkoholu oraz ekstraktu w gotowym wyrobie, oznaczony w sposób określony w § 3 ust. 3;

      3) zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej – ułamek masowy ekstraktu brzeczki piwnej, wyrażony w procentach m/m, obliczony na podstawie zawartości alkoholu oraz ekstraktu rzeczywistego w gotowym wyrobie, oznaczony w sposób określony w § 3 ust. 3.

      § 3.[Ustalanie podstawy opodatkowania piwa] 1. Przy ustalaniu podstawy opodatkowania piwa za 1 stopień Plato uważa się ułamek masowy o wartości 1 procent m/m ekstraktu brzeczki podstawowej, obliczony na podstawie zawartości alkoholu oraz zawartości ekstraktu rzeczywistego w gotowym wyrobie.

      2. Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej oblicza się z dokładnością do 0,1 procenta.

      3. Metody badań stosowane przy oznaczaniu zawartości alkoholu i ekstraktu rzeczywistego w celu ustalenia ekstraktu brzeczki podstawowej, o którym mowa w ust. 1, określa Polska Norma PN-A-79093-2:2000, ustanowiona przez Polski Komitet Normalizacyjny.

      § 4.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 marca 2009 r.2)

      Minister Finansów: J. Vincent-Rostowski

      1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej – finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 216, poz. 1592).

      2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 31 marca 2004 r. w sprawie sposobu ustalania podstawy opodatkowania piwa (Dz. U. Nr 70, poz. 635), które traci moc z dniem 1 marca 2009 r. w związku z wejściem w życie ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. z 2009 r. Nr 3. poz. 11).

      ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne
      23.08.2022 Podatki
      ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 12 kwietnia 2019 r. w sprawie zezwoleń na wykonywanie działalności w zakresie podatku akcyzowego
      Czytaj więcej
      08.03.2022 Podatki
      ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROZWOJU I FINANSÓW z dnia 21 lutego 2017 r. w sprawie właściwości urzędów skarbowych i izb administracji skarbowej w zakresie akcyzy
      Czytaj więcej
      14.08.2020 Podatki
      ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 16 grudnia 2015 r. w sprawie przypadków, w których podmioty nie muszą spełniać dodatkowych warunków uzyskania zezwolenia na prowadzenie składu podatkowego
      Czytaj więcej
      04.10.2019 Podatki
      ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 24 lutego 2009 r. w sprawie zwrotu akcyzy od samochodu osobowego
      Czytaj więcej
      16.05.2019 Podatki
      ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 15 grudnia 2014 r. w sprawie zwolnienia z obowiązku złożenia zabezpieczenia akcyzowego
      Czytaj więcej
      16.01.2018 Podatki
      ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 sierpnia 2010 r. w sprawie zwrotu akcyzy od wyrobów akcyzowych
      Czytaj więcej
      10.01.2018 Podatki
      ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 21 grudnia 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków dotyczących miejsca odbioru wyrobów akcyzowych oraz prowadzenia składu podatkowego
      Czytaj więcej
      • INFOR.PL
      • INFORLEX
      • GAZETA PRAWNA
      • INFORORGANIZER
      • SKLEP
      Copyright © 2025 INFOR PL S.A.