Decyzja ZUS nr 414 z dnia 6 listopada 2014 r., sygn. DI/100000/43/1220/2014
Wartość korzyści osiąganych przez pracowników korzystających z usług hotelowych i posiłków w cenach niższych niż ich cena detaliczna za pomocą kart do służbowego konta bankowego w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne
Na podstawie art. 10 ust. 1 i ust. 5 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (t.j. Dz. U. z 2013 r., poz. 672 ze zm.) w związku z art. 83d ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2013 r., poz. 1442 ze zm.), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Gdańsku uznaje za nieprawidłowe stanowisko zawarte we wniosku z dnia 15 października 2014 r., doręczonym dnia 20 października 2014 r., dotyczące nieuwzględniania w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne wartości korzyści osiąganych przez pracowników korzystających z usług hotelowych i posiłków w cenach niższych niż ich cena detaliczna za pomocą kart do służbowego konta bankowego.
Uzasadnienie
Dnia 20 października r. do Oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Gdańsku wpłynął wniosek z dnia 15 października r. ......... _ ........ wydanie pisemnej interpretacji w trybie art. 10 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. Wniosek został uzupełniony pismem z dnia 29 października 2014 r. doręczonym dnia 3 listopada 2014 r.
Wnioskodawca wskazał, iż posiada w regulaminie wynagradzania zapis, zgodnie z którym pracownicy są uprawnieni do zakupu usług hoteli i posiłków na określonych zasadach: "Pracownicy są uprawnieni do zakupu usług hotelowych oraz posiłków na określonych zasadach:
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty