06.06.2014 Ubezpieczenia

Decyzja ZUS nr 219 z dnia 6 czerwca 2014 r., sygn. DI/100000/43/616/2014

Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne - dofinansowanie zakupu posiłków pracownikom

Na podstawie art. 10 ust. 1 i ust. 5 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2013 r., poz. 672 ze zm.) w związku z art. 83d ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2013 r., poz. 1442 z późn. zm.), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Gdańsku uznaje za nieprawidłowe stanowisko zawarte we wniosku z dnia 15 maja 2014 r. doręczonym dnia 19 maja 2014 r. przedsiębiorcy ............ Sp. z o.o. z siedzibą w ................. dotyczącym obowiązku uwzględniania w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentalne wartości posiłków i produktów spożywczych udostępnionych przez spółkę swoim pracownikom poprzez przekazanie im kart

Uzasadnienie

Dnia 19 maja 2014 r. do Oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Gdańsku wpłynął wniosek z dnia 15 maja 2014 r. ............ Sp. z o.o. o z siedzibą w .................... o wydanie pisemnej interpretacji w trybie art. 10 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej.

Wnioskodawca wskazał, iż planuje wprowadzenie systemu motywacyjnego, polegającego na dofinansowaniu swoim pracownikom posiłków poprzez przekazanie im Kart , zgodnie z następującymi założeniami ......... może zostać wykorzystany wyłącznie w celu nabycia produktów spożywczych oferowanych w sklepach spożywczych oraz w celu nabycia posiłków oferowanych w sieci punktów gastronomicznych. Pracownik, który otrzymuje ......... , jest obowiązany do przestrzegania Regulaminu dla pracowników dotyczącego korzystania z ........ . ............. może zostać wykorzystany wyłącznie w celu nabycia posiłków oferowanych w punktach gastronomicznych oraz w celu nabycia produktów spożywczych oferowanych w punktach gastronomicznych oraz w celu nabycia produktów spożywczych oferowanych w sklepach spożywczych. Powyższe jest również uregulowane postanowieniami Regulaminu wykorzystania ............... , który uprawnia do nabycia tylko i wyłącznie posiłków w postaci gotowych dań do spożycia, jak również posiłków w postaci produktów spożywczych gotowych do spożycia, jak również posiłków w postaci produktów spożywczych gotowych do spożycia, W skład sieci punktów akceptujących ................... .Wchodzą sklepy spożywcze, bary, restauracje oraz inne punkty, które prowadzą usługową działalność w zakresie gastronomii. Pracownik nie może nabywać usług innych niż usługi gastronomiczne oraz produktów niebędących posiłkami (w szczególności artykułów chemicznych, artykułów odzieżowych, alkoholi, wyrobów tytoniowych, paliw). Ponadto, na rewersie widnieje informacja, że uprawnia ona wyłącznie do otrzymania posiłku. .................. nie umożliwia uzyskania ekwiwalentu pieniężnego w sytuacji, gdy pracownik nie skorzysta z możliwości zakupu posiłku tj. świadczenia któremu ........... jest dedykowany. Potwierdzone jest to Regulaminem , który zakłada, że pracownik korzystający z ............. nie może wypłacić za jej pośrednictwem środków pieniężnych ani w bankomacie ani w banku. Celem jest zatem wyłącznie zapewnienie pracownikom posiłków spożywczych w przerwach pomiędzy wykonywaniem pracy na koszt pracodawcy. Stosownie do art. 10 ust. 1 pkt 11 oraz art. 12 ust. 1 ustawy o PIT, wartość ................. stanowi przychód ze stosunku pracy w rozumieniu ustawy o PIT.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty