Decyzja ZUS nr 289 z dnia 19 lipca 2013 r., sygn. DI/100000/451/852/2013

Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne - bony żywieniowe lub karty lunch z firmy realizowane przez pracowników w placówkach handlowych na zakup posiłku lub artykułów spożywczych

Na podstawie art. 10 ust 1 i ust. 5 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2010 r. Nr 220, poz. 1147) w związku z art. 83d ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 z późn. zm.), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Gdańsku uznaje za nieprawidłowe stanowisko zawarte we wniosku z dnia 11 czerwca 2013 r., doręczonym dnia 18 czerwca 2013 r., dotyczące nieuwzględniania w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne wartości bonów żywieniowych lub kart lunch z firmy realizowanych przez pracowników w placówkach handlowych na zakup posiłku lub artykułów spożywczych.

Uzasadnienie

Dnia 18 czerwca 2013 r. do Oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w ............... wpłynął wniosek z dnia 11 czerwca 2013 r. o wydanie pisemnej interpretacji w trybie art. 10 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. Wniosek został uzupełniony pismem z dnia 5 lipca 2013 r. doręczonym dnia 9 lipca 2013 r.

Wnioskodawca wskazał, iż zapewnia pracownikom ciepły posiłek w formie cateringu. Zgodnie z przepisami prawa (art.232 Kodeksu pracy i rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów) pracownicy nie są uprawnieni do ich otrzymywania, spółka jednak zapewnia posiłki dla pracowników bez odpłatności.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty