10.05.2019 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 10.05.2019, sygn. 0114-KDIP4.4012.237.2019.1.EK, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP4.4012.237.2019.1.EK

zastosowanie obniżonej stawki podatku VAT dla sprzedaży lodów produkowanych metodą tradycyjną, lodów z automatu, deserów lodowych -PKWiU 10.52.10.0 i koktajli mlecznych shake PKWIU -10.51.56.0

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2018 r., poz. 800, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 10 kwietnia 2019 r. (data wpływu 16 kwietnia 2019 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania obniżonej stawki podatku VAT dla sprzedaży lodów produkowanych metodą tradycyjną, lodów z automatu, deserów lodowych -PKWiU 10.52.10.0 i koktajli mlecznych shake PKWIU -10.51.56.0 jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 16 kwietnia 2019 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania obniżonej stawki podatku VAT dla sprzedaży lodów produkowanych metodą tradycyjną, lodów z automatu, deserów lodowych -PKWiU 10.52.10.0 i koktajli mlecznych shake PKWIU -10.51.56.0.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:

Wnioskodawca prowadzi działalność w zakresie sprzedaży m.in. lodów produkowanych metodą tradycyjną, lodów z automatu oraz deserów lodowych (PKWiU 10.52.10.0) i napojów takich jak koktajl mleczny - shake (lody, mleko, syrop smakowy) - PKWiU 10.51.56.0.

W ramach działalności wnioskodawca sprzedaje lody na wynos. Wnioskodawca posiada w miejscu sprzedaży stoliki przy których klienci mają możliwość spożycia zakupionych towarów. Lody sprzedawane są w wafelkach lub w jednorazowych papierowych kubeczkach. Napoje mleczne sprzedawane są także w jednorazowych pojemnikach, które po spożyciu wyrzucane są do kosza. Klienci sami decydują czy zakupione towary spożyją przy udostępnionych im stolikach, czy też wezmą je na wynos. Stoliki które są udostępnione są utrzymywane w czystości przez personel zatrudniony przez Wnioskodawcę. Poza sprzątaniem stolików, w ramach wykonywanych czynności Wnioskodawca, ani zatrudniony przez niego personel, nie wykonują żadnych innych czynności kelnerskich. Wnioskodawca, ani zatrudniony personel nie dokonuje podania towarów do stolików, nie następuje sprzątanie po kliencie polegające na odebraniu brudnych naczyń, czy też zmywaniu naczyń w których towary spożywają klienci (są to jednorazowe pojemniki wyrzucane po spożyciu towaru przez klienta)

W związku z powyższym opisem zadano następujące pytanie:

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne