19.06.2018 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 19.06.2018, sygn. 0114-KDIP1-1.4012.265.2018.2.AO, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP1-1.4012.265.2018.2.AO

Obniżona stawka podatku VAT dla dostawy batonów sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.61.33.0.

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2018 r., poz. 800 z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 23 kwietnia 2018 r. (data wpływu 7 maja 2018 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT dla dostawy batonów B. jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 7 maja 2018 r. wpłynął do Organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT dla dostawy batonów B.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:

Firma R. Sp. z o.o. (zwana dalej: Spółką lub Wnioskodawcą) jest czynnym podatnikiem VAT. Spółka dokonuje dostawy towarów zakupionych od zagranicznego dostawcy w postaci batonów o następujących nazwach:

  • B. baton orzechy laskowe i rodzynki z czekoladą,
  • B. baton musli morela i migdały,
  • B. baton musli jagoda i żurawina.

Skład jakościowy produktów przedstawia się następująco.

  1. B. baton orzechy laskowe i rodzynki z czekoladą - pełnoziarniste płatki owsiane 19%, syrop glukozowy, polewa czekoladowa (12%) (cukier, miazga kakaowa, masło kakaowe, naturalny aromat waniliowy), orzechy laskowe (10%), estry stanoli roślinnych (4% stanoli roślinnych na 100g), olej słonecznikowy, chrupki [mąka ryżowa, mąka pszenna, cukier, mąka słodowa jęczmienna, sól, olej rzepakowy, substancja spulchniająca - wodorowęglan sodu, emulgator - lecytyny (z soi)] rodzynki 4,5% (rodzynki, olej słonecznikowy), rodzynki sułtanki 4,5% (rodzynki sułtanki, olej słonecznikowy), suszona żurawina 4% (cukier, żurawina, olej słonecznikowy), oligofruktoza, sok jabłkowy z koncentratu, błonnik jabłkowy, płatki z otrąb pszennych [śruta pszeniczna, otręby pszenne, cukier, pełnoziarnista mąka pszenna, ekstrakt słodowy (jęczmienny), sól], miód, sól, emulgator-lecytyny (z soi), cukier skarmelizowany, przeciwutleniacz- palmitynian askorbylu.
ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne