27.04.2017 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 27.04.2017, sygn. 0112-KDIL1-3.4012.8.2017.1.JN, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL1-3.4012.8.2017.1.JN

Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku w wysokości 5% dla dostawy urządzenia ().

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2017 r., poz. 201, z późn. zm.) oraz art. 223 ust. 1 ustawy z dnia 16 listopada 2016 r. Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej (Dz. U. z 2016 r., poz. 1948, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 24 lutego 2017 r. (data wpływu 2 marca 2017 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku w wysokości 5% dla dostawy urządzenia () jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 2 marca 2017 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku w wysokości 5% dla dostawy urządzenia ().

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny oraz zdarzenie przyszłe.

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. (dalej: Spółka) prowadzi sprzedaż wielofunkcyjnego urządzenia kuchennego o nazwie handlowej T. T umożliwia przygotowanie wielu posiłków za pomocą tego jednego urządzenia posiada bowiem wiele funkcji, m.in. funkcję ważenia, mieszania składników, ubijania, rozdrabniania, mielenia, miksowania, rozpuszczania, podgrzewania do określonej temperatury i jej utrzymania oraz gotowania.

Spółka oprócz samego urządzenia prowadzi również sprzedaż książek kucharskich w tradycyjnej, papierowej formie. Książki kucharskie sprzedawane przez Spółkę zawierają przepisy na potrawy, które można przyrządzić za pomocą T. Każdy przepis w tradycyjnej książce kucharskiej zawiera co najmniej listę składników niezbędnych do przygotowania danej potrawy, czas jej przygotowania oraz ustawienia, jakie winny być wprowadzone do T., by móc przygotować daną potrawę (krok po kroku). Książki kucharskie mają nadany numer ISBN.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne