Interpretacja indywidualna z dnia 03.04.2017, sygn. 3063-ILPP1-2.4512.232.2016.2.TK, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 3063-ILPP1-2.4512.232.2016.2.TK
Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT sprzedaży na wynos napojów niegazowanych, zawierających tłuszcz mlekowy.
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2017 r., poz. 201, z późn. zm.) oraz art. 223 ust. 1 ustawy z dnia 16 listopada 2016 r. Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej (Dz. U. z 2016 r., poz. 1948, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 13 grudnia 2016 r. (data wpływu 14 grudnia 2016 r.) uzupełnionym pismem z dnia 13 marca 2017 r. (data wpływu 16 marca 2017 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 14 grudnia 2016 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT. Wniosek uzupełniono pismem z dnia 13 marca 2017 r. (data wpływu 16 marca 2017 r.) w zakresie doprecyzowania opisu zdarzenia przyszłego, przeformułowania pytania oraz stanowiska do przeformułowanego pytania.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.
Wnioskodawca w ramach działalności gospodarczej prowadzi kawiarnię, pośród usług związanych z wyżywieniem serwowane są klientom m.in. napoje niegazowane zawierające tłuszcz mlekowy oraz kawę, sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 11.07.19.0, lista napojów z proporcjami składników przedstawiona jest poniżej:
- latte macchiato: 300 ml mleka, 9 gram kawy;
- cafe latte: 270 ml mleka, 9 gram kawy, 30 ml syropu;
- kawa mrożona: 250 ml mleka, 9 gram kawy, dwie gałki lodów;
- frappe: 250 ml mleka, 9 gram kawy;
- cappuccino małe: 170 ml mleka, 9 gram kawy;
- cappuccino duże 300 ml mleka, 18 gram kawy.
Powyższe napoje są serwowane do konsumpcji na miejscu, gdy klient zamawia produkt podawany jest on w ceramicznych bądź szklanych naczyniach wielorazowego użytku. W takiej sytuacji, co do zasady, klienci odbierają przygotowane produkty przy barze, które następnie zanoszą do stolika. Po zakończonej konsumpcji klienci pozostawiają naczynia przy stolikach, które są następnie sprzątane przez obsługę. Obsługa odpowiada również za utrzymanie czystości stolików, przy których odbywa się konsumpcja oraz za utrzymanie całego lokalu w odpowiednich standardach umożliwiających konsumpcję.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty