26.02.2016 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 26.02.2016, sygn. 1061-IPTPP3.4512.49.2016.1.OS, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. 1061-IPTPP3.4512.49.2016.1.OS

Stawka podatku dla sprzedaży gotowych posiłków i dań.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613, z późn. zm.) oraz § 6 pkt 3 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 10 lutego 2016 r. (data wpływu 15 lutego 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży gotowych posiłków i dań jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 15 lutego 2016 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży gotowych posiłków i dań.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą oraz jest czynnym podatnikiem podatku od towarów i usług. Działalność prowadzi w zakresie:

  1. gastronomii,
  2. produkcji gotowych posiłków i dań.

Rodzaj działalności wspomniany ww. punktach prowadzony jest w odrębnych lokalach, przez osobny personel oraz wykorzystując odrębną infrastrukturę.

Wniosek o interpretację dotyczy jedynie produkcji gotowych posiłków i dań PKD 10.85.Z.

W zakresie indywidualnej działalności gospodarczej Wnioskodawca oferuje sprzedaż gotowych dań o określonej kaloryczności. Nabywcami są wyłącznie osoby fizyczne nieprowadzące działalności gospodarczej. Klient dokonuje zamówienia poprzez formularz znajdujący się na stronie internetowej lub telefonicznie, wybierając jeden bądź więcej z dostępnych w ofercie produktów.

Dania przygotowywane są przez pracowników z uprzednio kupionych półproduktów, następnie są pakowane oraz dostarczane do klienta. Sprzedawane posiłki są przygotowywane zgodnie z zamówieniami złożonymi przez klientów, dostarczane w opakowaniach wraz z jednorazowymi sztućcami oraz wydawane w jednorazowych reklamówkach (!). Produkcja posiłków następuje w wynajmowanym lokalu, w którym prowadzona jest działalność gospodarcza. W lokalu odbywa się jedynie produkcja dań, nie ma możliwości spożycia przygotowanych posiłków wewnątrz lokalu z lub bez obsługi kelnerskiej. Klienci zamawiając dania z dostawą nie korzystają z infrastruktury znajdującej się w lokalu.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne