Interpretacja indywidualna z dnia 11.02.2016, sygn. IPTPP3/4512-532/15-3/JM, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP3/4512-532/15-3/JM
Dostawa posiłków profilaktycznych podlega opodatkowaniu stawką podatku VAT w wysokości 5%.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613, z późn. zm.) i § 6 pkt 3 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U., poz. 643) oraz art. 16 ustawy z dnia 10 września 2015 r. o zmianie ustawy Ordynacja podatkowa oraz niektórych innych ustaw (Dz.U., poz. 1649, z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 1 grudnia 2015 r. (data wpływu 9 grudnia 2015 r.), uzupełnionym pismem z dnia 1 lutego 2016 r. (data wpływu 8 lutego 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży posiłków profilaktycznych jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 9 grudnia 2015 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży posiłków profilaktycznych.
Ww. wniosek został uzupełniony pismem z dnia 1 lutego 2016 r. (data wpływu 8 lutego 2016 r.) poprzez doprecyzowanie opisu stanu faktycznego, przeformułowanie pytania oraz przedstawienie stanowiska.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny (ostatecznie przedstawiony w uzupełnieniu wniosku).
Wnioskodawczyni prowadzi działalność gospodarczą, polegającą na organizacji imprez okolicznościowych (wesela, komunie, chrzty i.t.p.). W dni wolne od imprez zamkniętych Wnioskodawczyni nie prowadzi usług restauracyjnych.
Świadczone usługi, zgodnie z art. 8 ust. 1 ustawy o Vat, Wnioskodawczyni opodatkowuje 8% stawką Vat.
W celu pozyskania nowych odbiorców Wnioskodawczyni zawarła na okres zimowy umowę z klientem, na mocy której Wnioskodawczyni dostarcza do Niego gotowe do spożycia posiłki profilaktyczne dla pracowników. Przygotowane posiłki pakowane są jako pojedyncze porcje w opakowania jednorazowego użytku i codziennie dowożone do siedziby klienta. Podejmowane przez Wnioskodawczynię czynności mają na celu dostarczenie gotowego posiłku do odbiorcy. Klient nie korzysta z obsługi kelnerskiej oraz innych czynności towarzyszących charakterystycznych dla usługi gastronomicznej, takich jak nakrycie stołu, podanie posiłku, sprzątanie po posiłku, korzystanie z szatni, umeblowania, zastawy stołowej.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty