Interpretacja indywidualna z dnia 23.11.2015, sygn. PT8.8101.263.2015/PBD, Minister Finansów, sygn. PT8.8101.263.2015/PBD
Stanowisko Wnioskodawcy, w odniesieniu do pytania 2, zgodnie z którym w przedstawionej we wniosku sytuacji podstawą opodatkowania jest wyłącznie odpłatność pracownika (art. 29 ust. 1 ustawy o VAT) oraz, że nie będzie miał zastosowania przepis art. 32 ust. 1 ustawy o VAT z uwagi na brak spełnienia dyspozycji tego przepisu w odniesieniu do nabywcy (pracownika) należy uznać za nieprawidłowe.
ZMIANA INTERPRETACJI INDYWIDUALNEJ
Na podstawie art. 14e § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613) Minister Finansów, wobec stwierdzenia nieprawidłowości interpretacji indywidualnej z dnia 14 lutego 2012 r. nr IPPP2/443-1283/11-2/AO, wydanej w imieniu Ministra Finansów przez Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie, dla Spółki S.A., na wniosek z dnia 10 listopada 2011 r. (data wpływu 18 listopada 2011 r.), o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania udostępnienia artykułów spożywczych i usług cateringowych oraz ustalenia podstawy opodatkowania częściowo odpłatnych świadczeń wykonanych dla pracowników, zmienia ww. interpretację z urzędu stwierdzając, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku jest:
- prawidłowe - w zakresie uznania, że udostępnienie wskazanych artykułów spożywczych podczas spotkań, narad wewnętrznych nie należy traktować jako nieodpłatnego przekazania lub zużycia na potrzeby osobiste pracowników lub kontrahentów a w przypadku usługi cateringowej nie należy traktować jako nieodpłatnego świadczenia usług na potrzeby osobiste pracowników lub kontrahentów,
- nieprawidłowe w zakresie ustalania podstawy opodatkowania dla częściowo odpłatnych świadczeń wykonanych dla pracowników.
UZASADNIENIE
W dniu 18 listopada 2011 r. do Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie został złożony wniosek z dnia 10 listopada 2011 r., o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania udostępnienia artykułów spożywczych i usług cateringowych oraz ustalenia podstawy opodatkowania częściowo odpłatnych świadczeń wykonanych dla pracowników.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty